Greta Garbo i rollen som Drottning Kristina i storfilmen från 1933. Foto: Pressbild

Så blev svenska ”Vingarne” världens första queerfilm

Publicerad

I dokumentären Fördom och Stolthet – en queer filmhistoria, skildras den svenska filmhistorien ur ett queerperspektiv. Det började redan 1916 med stumfilmen Vingarne, som kallas den första homoerotiska spelfilmen någonsin. 

– För den gayiga publiken som såg filmen måste det ju varit fullständigt sensationellt, säger regissören Eva Belin 

I filmen Vingarne faller en äldre manlig konstnär för en yngre protegé. På ytan är dock handlingen samtidigt heterosexuell, eftersom det var olagligt att vara homosexuell vid den här tiden.  

– Filmen speglar även verkligheten bakom, för regissören Mauritz Stiller var homosexuell och den unga huvudrollsinnehavaren Nils Asther var det också, säger filmens regissör Eva Belin.

I flera exempel var verkligheten bakom filmen relevant för tolkningen. Som i Hollywoodfilmen Drottning Kristina från 1933, där Greta Garbo gjorde sitt livs roll samtidigt som hon hade ett intimt samarbete med den kvinnliga manusförfattaren Salka Viertel. 

– I verkligheten hade de också ett förhållande, vilket Salka Viertel berättat om i sina memoarer. Så det är klart att hon smög in små scener subtilt...  De måste ha haft väldigt roligt!  

Svensk filmhistoria ur ett queersperspektiv

Dokumentären går igenom den svenska filmhistorien och exemplen är många, med stor variation. Filmerna följer även samhällets utveckling, så att exempelvis på 1950-talet när homosexualitet inte längre var kriminellt, men däremot klassat som en sjukdom, kom ett stort antal moraliskt varnande filmer med titlar som Farlig Frihet och Fartfeber. 

– De skulle verka avskräckande på ungdomen och sådan var tidsandan då, säger Eva Beling.  

Från 1950-talet och framåt följer en kavalkad med utförlig historik som spänner över sjuttio års svensk filmhistoria fram tills idag.   

Dokumentären Fördom och Stolthet – en queer filmhistoria visas på bio just nu.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.