De tre mest inkomstbringande filmerna 2017: Star wars: The last jedi, Wonder woman och Skönheten och odjuret. Foto: Disney/Warner Bros/AP/TT

Filmer med kvinnliga huvudroller säljer bättre

Publicerad

Agenturen CAA och teknikinnovationsföretaget Shift7 har undersökt de 350 filmer som spelade in mest pengar mellan 2014 – 2017 och konstaterar att en kvinna i huvudrollen är mer lukrativt än en manlig huvudrollsinnehavare.

De undersökta filmerna är de 350 som spelat in mest pengar mellan 2014 – 2017 där budgetdata fanns tillgänglig.

Filmerna har delats in i fem olika budgetnivåer från de som spelar in under 10 miljoner dollar (ca 91 miljoner kronor) till de som genererar kassaklirr på över 100 miljoner dollar (ca 909 miljoner kronor). I samtliga fem kategorier har filmerna med en kvinnlig huvudroll dragit in mer pengar i snitt än de med en manlig.

Av de undersökta filmerna hade 105 en kvinnlig huvudroll och 245 en manlig.

I mars gjorde brittiska BBC en analys kring de Oscarsnominerade filmer som drog in mest pengar och även den studien visade att kvinnliga huvudroller lockar en större betalande publik. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.