Skådespelaren Peter Stormare och regissören Maria Blom medverkar. Foto: Scanpix

Peace & Loves filmfestival räddas

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren 2012 hade Peace & Love Film Festival premiär för första gången, under musikfestivalen i Borlänge. Det var en ambitiös satsning, men som bara lockade drygt 1.000 besökare.

Drar sig ur

I höstas stod det klart att musikfestivalen Peace & Love hade drygt 13 miljoner kronor i skuld och hotades av konkurs. Som huvudfinanasiär i filmfestivalen gick Peace & Love in med 900.000 kronor, men i år tvingas de dra sig ur helt för att räddas av kommunen.

Peace & Love

– Vi lägger inga resurser på och har ingen inblandning i sidoprojekten i år. Anledningen till det är ekonomin. Vi fokuserar bara på musiken, säger presschefen Ronny Mattsson till Kulturnyheterna.

Får stöd av SFI

Men Kulturnyheterna kan avslöja att filmfestivalen bryter sig loss och överlever på egna ben. I fjol var den ett samarbete mellan musikfestivalen, företaget Svenska Bio, Film i Dalarna och Borlänge kommun. När Peace & Love drar sig ur kliver i stället bland andra Svenska Filmintitutet in med finansiering. Festivalen har även tecknat ett femårigt kontrakt med Svenska Bio, som nu är huvudfinansiär.

– Konceptet blir detsamma i år. Vi kommer att ha internationella premiärer, midnattsfilmvisningar och workshops, säger Holger Carlsson, chef för filmfestivalen.

Peter Stormare dyker upp

”Masjävlar”-regissören Maria Blom ska sitta i juryn och även Hollywoodskådespelaren Peter Stormare kommer att närvara. Det är dock oklart om festivalen får behålla samma namn, när den inte längre är en del av Peace & Love.

– Vi kommer tills vidare behålla namnet, men vi diskuterar att kanske ha med Dalarna i namnet på ett eller annat sätt, säger Holger Carlsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Peace & Love

Mer i ämnet