I fjol blev den franska staden Cannes utan sin prestigefyllda filmfestival. I år senareläggs invigningsdatumet till juli. Arkivbild. Foto: TT/Daniel Cole

Filmfestivalen i Cannes flyttas till juli

Uppdaterad
Publicerad

Filmfestivalen i Cannes har skjutits fram två månader, från ursprungsdatumet i maj till den 6 juli, på grund av pandemin.

En senareläggning av festivalen har sett allt mer sannolik ut i samband med att smittspridningen ökat i Frankrike under de senaste veckorna.

”Som vi meddelade i höstas förbehåller vi oss rätten att ändra invigningsdatumet beroende på hur situationen ser ut globalt. Därför har vi fattat beslutet att arrangera festivalen 6–17 juli i stället för 11–22 maj”, säger arrangörerna i ett pressmeddelande.

Inställd 2020

Beslutet är ett tecken på hur ovisst läget fortfarande är för en filmbransch som gått på knäna det senaste året, med nedstängda biografer, uppskjutna filmpremiärer och avbrutna filminspelningar till följd av coronapandemin.

I fjol tvingades arrangörerna att helt och hållet ställa in filmfestivalen i Cannes för första gången sedan andra världskriget.

Branschanalytiker menar att filmfestivalen i Cannes nya datum kan komma att reta upp arrangörerna bakom filmfestivalen i Venedig, då de båda festivalerna nu hamnar närmare varandra i kalendern. Därmed riskerar det att bli dragkamp om filmer och filmstjärnor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.