Svenska Filminstitutet vill uppmuntra till produktion av kortfilm som skildrar coronakrisen och öronmärker pengar till utvecklingsstöd. Foto: TT

Filminstitutet lanserar ny coronasatsning

Publicerad

Svenska Filminstitutet lanserar kortfilmsatsningen ”Corona 2020” som ska skildra samtiden i coronavirusets skugga.

”Jag är övertygad om att det kommer att göras många dokumentärer om coronakrisen, men fiktionsberättelserna behövs också, nu mer än någonsin. En av kortfilmens styrkor, jämfört med det längre formatet, är att den mycket lättare kan skildra det samhälle vi befinner oss i här och nu.”, säger Ami Ekström på Filminstitutet i ett pressmeddelande.

Kortfilmsatsningen består av åtta utvecklingsstöd på vardera 25 000 kronor som ska gå till att utveckla korta spelfilmsprojekt.

Stödet, som går att söka från och med den 7 maj, är riktat till manusutveckling av kort spelfilm på max 15 minuter, som ska gå att producera i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Stödet kan sökas av svensk producent, regissör eller manusförfattare som har gjort minst en ”väl genomförd och konstnärligt intressant” kortfilm eller motsvarande från annan konstart. Sista dag för ansökan är 14 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.