Filmmakare protesterade vid Irans ambassad

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna mot kvinnoförtrycket i Iran fortsätter. Igår kväll höll svenska filmarbetare manifestationer utanför Irans ambassad på Lidingö  och på röda mattan under Stockholms filmfestival.

Regissörerna Ali Abbasi, Tarik Saleh, Rodja Sekersöz och Lisa Farzaneh fanns bland demonstranterna, tillsammans med skådespelarna Gizem Erdogan, Bahar Pars och poeten och manusförfattaren Arazo Arif.

”Kvinnornas revolution”

– Vi vill ge mod och sätta press på svenska regeringen. Mullorna måste bort. Det här är kvinnornas revolution. Det är kvinnorna som ska fälla mullorna och det gör vi med hela världen som vårt vittne, säger Bahar Pars till Kulturnyheterna. 

Ali Abbasis film ”Holy Spider”, som premiärvisats under festivalen, belyser frågan om kvinnors ställning i Iran och fick av censurskäl inte spelas in där. Inspelningen skedde i stället i Jordanien.

Ser paralleller

Själv ser Abbasi en koppling mellan våldsdåden från millennieskiftet som skildras i hans film och den nuvarande situationen. 

– Det är väldigt lätt att se den misogyni som vi försökte undersöka och som utkristalliseras i fallet som filmen är inspirerat av. För mig är det här en epokgörande händelse, det viktigaste som skett i Iran sedan revolutionen för 40 år sedan, säger Abbasi i ett pressmeddelande från festivalen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.