Stjärntätt i Sven Wollters sista film. Foto: Cmore

Filmrecension: Sven Wollters sista rollinsats utstrålar värdighet i varenda filmruta

Uppdaterad
Publicerad

Rapp och lättsam ton i Felix Herngrens coronaförsenade dramakomedi där Sven Wollter gör sin sista roll som döende cancerpatient på roadtrip.

Livet för Malte (Sven Wollter) på ålderdomshemmet är rätt trist. Han har visserligen rivjärnet Rut (Marianne Mörck) och demente gamla proggaren Tage (Tomas von Brömssen) vid sin sida. Men hjärntumören ger värk och prognosen är dyster. Malte bestämmer sig för att dö på sina egna villkor genom assisterat döende på en klinik i Schweiz.

Men Rut låter inte Malte åka ensam utan drar med sig Tage, vårdaren Katrin (Martina Haag) och städaren Simon (William Spetz) i husbilen för att sätta ”guldkant” på vännens sista dagar i livet. Det udda gängets resa genom Europa blir sedan både insiktsfull och händelserik för dem alla, i sann roadmovietradition.

Dag för dag blev Sven Wollters sista film, vilket är svårt att inte tänka på. Filmen handlar ju trots allt om döden, om hur man måste njuta av livet fullt ut för man vet aldrig när det är för sent. Wollters skådespelarinsats är dessutom stor, han utstrålar värme och värdighet i varenda filmruta. Till och med i scener som balanserar på buskisens rand. Filmen var menad att gå upp på biograferna redan hösten 2020 men har av pandemiskäl skjutits upp tills nu – då den visas på streamingtjänsten C More.

Tonen är rapp och lättsam, vilket känns typiskt för regissören Felix Herngren. Skojigast är figuren Rut som Marianne Mörck ger ordentlig tåga men också en gnutta sårbarhet. Faktiskt känns hennes rollfigur som ett eko från en svunnen tid, då typen spelades av en Leila Westersund, Sonya Hedenbratt eller en Lena Nyman och drog ned skratt i någon revy. Ett kärt återseende.

Herngren ska ha en eloge för sin starka vilja att inte bli sentimental. Eller så är det Martina Haags och William Spetz förtjänst, filmens idé är nämligen deras. Historien skulle behöva lappas till här och där, Rut, Malte och Katrin är starka karaktärer medan Tage är en karikatyr och Simon enbart med för att någon ska påminna oss alla om att vi måste våga tala öppet om döden.

Men, och det här är någonting som filmen verkligen får mig att grubbla över, kanske måste vi också våga tala öppet om det här med att göra komik som bygger på att gamlingar gör ungdomliga grejer. Som att röka gräs och dansa techno? Det urtvättade komediupplägget skulle man verkligen vilja erbjuda assisterat döende.

Betyg: 3
Regi: Felix Herngren
Manus: Tapio Leopold efter en idé av Martina Haag och William Spetz.
I rollerna: Sven Wollter, Marianne Mörck, Martina Haag, William Spetz m fl
Biopremiär: 31 mars på C More

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecension

Mer i ämnet