Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Finländsk tidning publicerade Erdogankarikatyr

Uppdaterad
Publicerad

Tidningen Flammans efterlysning av satirteckningar av Turkiets president Reccep Tayyip Erdogan väcker ilska i turkiska medier. Samtidigt publicerar finländska Illtalehti en karikatyr föreställande den Erdogan-docka som hissades utanför Stockholms stadshus.

– Genom att publicera teckningen påminner vi våra läsare om att yttrandefriheten måste värnas, säger den ansvarige utgivaren Perttu Kauppinen till SVT Nyheter.

Aktionen där en docka föreställande Erdogan hissades upp i fötterna utanför Stockholms stadshus har väckt starka reaktioner i Turkiet.

Nu har en av de största tidningarna i Finland, Iltalehti, publicerat en ny karikatyr av Erdogan. Teckningen innehåller tre avbildningar av presidenten, en som dockan utanför Stockholms stadshus, en som hund och ytterligare en naken.

I rubriken står det ”Erdogans prislista för hån” och i pratbubblor utbrister presidenten: ”130 terrorister!”, ”200 terrorister!” och ”500 terrorister!”. Pratbubblorna anspelar på de utlämningskrav Turkiet ställt på Sverige och Finland för att godkänna ländernas Natoansökningar.

Satirteckning från Iltalehti: ”Fler oansvariga hån riktad mot Erdogan. Prislista för att håna Erdogan: 130 terrorister, 200 terrorister, 500 terrorister.” Foto: iltalehti

”Påmminer våra läsare om yttrandefriheten”

Perttu Kauppinen, chefredaktör och ansvarig utgivare för Illtalehti, betonar att tidningen har publicerat liknande satir om Natoprocessen och Turkiets roll i den tidigare.

– Genom att publicera teckningen påminner vi våra läsare om att yttrandefriheten måste värnas, särskilt när tiderna är svåra och förhållandena tuffa, säger han.

Vilka reaktioner har ni fått?

– Reaktionerna har varit blandade, som alltid med politisk satir. En del säger ”briljant”, andra att man inte ska reta Erdogan och att inget gott kan komma av det.

Karikatyren är tecknad av den kontroversielle serietecknaren Ville Ranta som ofta publiceras i Iltalehti. Han har vid flera tillfällen polisanmälts för sin satir, bland annat för hets mot folkgrupp, skriver Yle.

Reaktioner mot svensk satirtecknartävling

Bilden publicerades på tisdagen men har hittills inte resulterat i några större protester i turkiska medier. Det har däremot den socialistiska tidningen Flammans satirtecknartävling, med Erdogan som måltavla, gjort.

I den regimtrogna tidningen Daily Sabah står att läsa:

”Skandalerna tar aldrig slut i Sverige. Efter den skamliga demonstrationen i Stockholm har svensk press orsakat ytterligare en skandal. Tidskriften Flamman lanserade en tävling för att förolämpa Erdogan.”

Även A Haber, ett annat Erdogantroget medium, har riktat kritik mot tävlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.