Daniel Goldberg menar att det finns anledning att betrakta konflikten som en ödesfråga för internets framtid. Foto: TT/Gordon Andersson, Norstedts förlag

”Finns fog för att kalla det ödesfråga”

Uppdaterad
Publicerad

Vems är ansvaret för olagliga handlingar på nätet? Och varför är det viktigt? Vi frågar it-journalisten Daniel Goldberg om varför rättegången mot Bredbandsbolaget beskrivs som ödesfråga för internets framtid.

På torsdagen inleddes rättegången mellan Bredbandsbolaget och den svenska film- och musikbranschen. Konflikten handlar om huruvida internetleverantörer ska tvingas blockera piratsajter, och i förlängningen hållas ansvariga för vad deras kunder gör på nätet.

– Det är en principiellt väldigt viktig fråga om vem som i slutändan har ansvaret för olagliga handlingar som begås på nätet. Att det går att ladda hem saker olagligt vet alla om, frågan nu är hur långt ned i kedjan det ska tas ansvar för detta, säger Daniel Goldberg, journalist på DI Digital och författare till boken ”Svenska Hackare”.

Ödesfråga för nätet

Konflikten mellan upphovsrättsorganisationerna och nätpiraterna har pågått i snart två årtionden, men på senare tid har den tagit en ny vändning. Film- och musikbranchen har börjat kräva att internetleverantör också tar ansvar för den utbredda piratkopieringen, och har med framgång drivit igenom sina krav i Danmark, Island, Norge och Storbritannien.

Nu har turen kommit till Sverige, och redan innan tingsrätten inlett förhandlingarna är rättegången omgärdad av dramatik. Fallet har beskrivits som en ödesfråga i mediarna, och Bredbandsbolagets chef Jonas Jegerborn menar att en fällande dom är ”början på slutet för internet som vi känner det idag”, i en intervju med Dagens Industri.

– Operatörerna är livrädda för att få det ansvaret, då måste de blanda sig i vad kunder gör i deras nät på ett sätt som är väldigt obekvämt för dem. Man brukar jämföra operatörerna med elbolag, eller vattenleverantörer, i den här frågan. På samma sätt som dem vill man inte ta ansvar för vad som görs med det som finns i deras ledningar, säger Daniel Goldberg. 

Operatörerna skräder inte orden i den här frågan. ”En ödesfråga”. ”Internets framtid stor på spel”. Hur stor tyngd bör vi fästa vid de dramatiska tongångarna?

– Ja, de använder väldigt dramatiska ordalag. Givetvis är det en partsinlaga, de talar i egen sak eftersom frågan slår mot fundamentet i deras verksamhet. Men det finns fog för att kalla den här rättegången för ödesfråga, även om vi är på tidigt stadie, säger Daniel Goldberg.

Ska internet vara fritt?

Internetoperatörerna vill till varje pris undvika att få rollen som en sorts extra polismyndighet på nätet, och har målat upp dystopiska framtidsscenarion. Risken är att piratsajterna bara blir början på en snöbollseffekt där fler delar av nätet censureras, menar man.

Men trots utfallen i andra länder har varit till upphovsrättsinnehavarnas fördel, är utfallet i Sverige inte självklart. I USA röstade FCC, motsvarigheten till Post- och telestyrelsen, igenom nätneutralitet i landet tidigare i år. Det innebär att internet blir en allmännyttig verksamhet som inte får regleras av leverantörerna. Det påverkar dels fildelning och sajtblockering, men också leverantörerna själva från att sälja ”gräddfiler” till företag som skulle gynnas av trafikfördelar på nätet, som till exempel Spotify eller Netflix.

Oavsett hur utfallet blir i tingsrätten, kommer konflikten i Sverige sannolikt att fortsätta upp i högre instanser, menar Daniel Goldberg.

– I slutändan handlar det om vilket sorts nät vi vill ha. Ett internet där all information rör sig fritt, eller ett som är kontrollerat, där flera instanser tar ansvar för vad som sker. Alla diskussioner bottnar i samma grundfråga: Vem är ansvarig för vad som händer på nätet?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.