Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns flera starka kandidater som har chans att vinna priset för ”fulaste vas”. Foto: Privat/Elina Vuori

Här är Finlands fulaste vaser: ”Fruktansvärt”

Uppdaterad
Publicerad

I finska hem finns mängder av glömda vaser, kanske en kitschig vas från 80-talet eller en trofévas från någon tävling. Den årliga trädgårdsutställningen i Lepaa i Finland ska utse den fulaste av dem alla.

Utställningen i Lepaa är en årlig yrkesutställning inom trädgårdsodling och pågår mellan 17:e och 19:e augusti. Som en extra krydda valde arrangörerna i år att låta besökarna få rösta fram den fulaste vasen, bland ett 40-tal kandidater.

Syftet är att fira vasernas brister och visa på hur fulhet och skönhet är något subjektivt.

– Vi har alla en ful vas hemma som vi fått av någon farmor eller faster. Vi vill samla alla de fulaste vaserna här i Lepaa, säger Elena Vuori, utställningsansvarig.

Generationsskillnader i smak

Hon säger att det är kul att se hur människor kan tycka så olika. Till exempel kan en kitschig vas från tidigt 1980-tal vara något som den yngre generationen gillar, medan den äldre hatar den.

– Alla har en åsikt om vaserna, jag har hört både skratt och blä-utrop, säger Elina Vuori.

Vaserna är loppisfynd eller så kommer de från arrangörernas hem och kontor. De har delats in i olika kategorier som ”souvernirer”, ”egentillverkade”, ”årstidsmotiv” eller ”äldre finsk design”.

– Det finns inget kriterium, om någon tycker den är ful så får den vara med, säger Elina Vuori.

Koppar och kedjor

Vuori har själv tre favoriter bland de tävlande. En av dem är guldig amforavas med röda rosor, en annan har plastiga kristaller. Men den som tar priset tycker hon ändå är kopparvasen, utsmyckad med svarta kedjor.

– Den är fruktansvärd!

Den vas som slutligen utseddes till den fulaste var dock den guldiga amforavasen.

Vaserna som tog första, andra och tredjepris i tävlingen om Finlands fulaste vas. Foto: Lepaa trädgårdsutställning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.