Brian May Rihanna, Pharrell Williams och Axl Rose har motsatt sig att Trump använder deras musik i politiska syften. Foto: AP/TT

Fler artister som hotat Trump med rättsliga åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

Bara i juni har medlemmar i Rolling stones, Panic! at the disco och anhöriga till Tom Petty motsatt sig att Donald Trump använder deras musik i sin politiska kampanj. Här är fler artister som hotat USA:s president med rättsliga åtgärder.

Kritiken växlar mellan arga Twitter-meddelanden och så kallade cease-and-desist-brev – dokument som upplyser om upphovsrättsintrång med varning om rättsliga åtgärder.

2015:

  • Neil Young skickade ett brev till den republikanska kandidaten efter att Youngs Rockin' in the free world använts under Donald Trumps första kampanj. ”Neil Young, kanadensisk medborgare, stödjer Bernie Sanders som presidentkandidat”, löd brevet.

2016:

  • R.E.M:s sångare Michael Stipe hotade med rättsliga åtgärder efter att It's the end of the world spelats på kampanjmöten. Det verkade dock inte hjälpa, för 2020 spelades deras låtar fortfarande. ”Vi undersöker alla juridiska möjligheter för att stoppa detta”, skrev basisten Mike Mills i januari.
  • Adele lät meddela att hon inte gett dåvarande presidentkandidat Trump tillstånd att spela hennes musik.
  • Rockbandet Queens sångare Brian May skrev ett uttalande om tillstånd varken sökts eller givits om att spela bandets We are the champions. Bolaget Sony/ATV sade ifrån på skarpen, men enligt affärstidningen Forbes har artisterna inte mycket att sätta emot så länge den amerikanska motsvarigheten till STIM-avgift betalas.

2018:

  • Pharrell Williams blev inte glad när han fick vet att hans låt Happy använts av Trump och hotade med rättsliga åtgärder.
  • Även Rihannas personal hävdade varumärkesintrång när hon fick veta att hennes musik använts.
  • Axl Rose gick ut med att Guns N' Roses gått ut med ett formellt krav på att deras musik inte skulle användas i Trumps kampanjer, men att ”kampanjen använder kryphål i i licenseringssystemet” för att använda musiken mot upphovspersonernas vilja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.