Enade Ryssland har använt bilder av svensk illustratör. Foto: Privat

Fler bilder stulna – av ryskt regeringsparti

Uppdaterad
Publicerad

Enade Ryssland bad om ursäkt för att ha snott den svenska illustratörens bild till sin valkampanj – och försäkrade att det skett i ”mycket liten upplaga”.

Nu visar det sig att Putins regeringsparti länsat Nils-Petter Ekwalls hemsida på bilder.

”De har laddat ner rubbet och strösslat publikationer med mina bilder”, säger han.

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om den svenska illustratören Nils-Petter Ekwall, som blev varse att en av hans bilder olovligen användes av Vladimir Putins regeringsparti Enade Ryssland inför höstens parlamentsval.

Bildsnatteriet uppgavs vara ett misstag.

– Vi fick nyss veta att vi använder en illustration av en svensk konstnär i vår valkampanj. Affischen spreds i en mycket liten upplaga i en liten rysk stad, sa Roman Zolin, som arbetar på Enade Rysslands valstab, till Kulturnyheterna då.

Enligt partiet ska Nils-Petter Ekwalls bild endast ha förekommit på vykort i samband med valkampanjen i staden Nizhny Novogorod. I en officiell kommentar från Enade Ryssland försäkrade partiet att bilden inte längre kommer att användas.

”Har laddat ner rubbet”

Men enligt nya uppgifter till Nils-Petter Ekwall, stämmer det inte.

– Jag har fått ganska mycket information från uppgiftslämnare i Ryssland. En tidning verkar ha dammsugit hela min hemsida och tagit allt de kan använda, säger han.

– Någon har laddat ner rubbet och strösslat den här publikationen med det.

Det här gången ska det röra sig om staden Veliky Novogorod, en stad med drygt 220.000 invånare i västra Ryssland. Där ska Enade Ryssland har delat ut tidningen som del av sin valkampanj. Enligt Nils-Petter Ekwall rör det sig om en upplaga på minst 144.000 exemplar.

– De har tagit bilder jag gjort för företag som Ahlsell, Post Nord och Lantmännen och klippt ihop det till en infografik. De har blandat mina bilder friskt. Jag skulle uppskatta att arbetstiden jag lagt ned på att göra bilderna blir flera månaders arbete, om man räknar timmar, säger han.

”Tagit allt och bara stuckit”

Ekwall är sedan tidigare i kontakt med Svenska tecknares jurister för att reda ut i vilken omfattning hans verk har spridits.

– Om den första bilden på vykorten kunde liknas vid snatteri, är det som att Enade Ryssland nu har åkt in med en bil genom skyltfönstret på butiken, tagit allt och bara stuckit, säger han.

– Det här är Rysslands största parti, och det gör det ännu vidrigare. Hade det varit ett litet källarparti hade jag fattat, ok – de har ingen budget... Men de här hade kanske kunnat anlita en egen illustratör? Helst någon som sympatiserar med deras åsikter.

Kulturnyheterna söker representanter för Enade Ryssland för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.