Folkets hus och parker, som representerar festivaler som Peace & Love, kritiserar Stim. Här syns Jay Z:s konsert på Peace & Love 2010. Foto: Scanpix

Fler festivaler till attack mot Stim

Uppdaterad
Publicerad

Flera stora festivaler kritiserar låtskrivarnas organisation för att missbruka sin ställning.

Ett antal låtskrivare rasade i går mot Sweden Rock Festival och anklagade festivalen för upphovsrättsbrott för att den inte betalat tillräckligt mycket pengar till upphovsmännens intresseorganisation Stim. Sweden Rock svarade att de visst betalat in pengarna, men enligt 2008 års prislista, eftersom man därefter bråkat med Stim om hur höga ersättningsnivåerna ska vara.

Sweden Rock kritiserade Stim för att enväldigt diktera villkoren för upphovsrättsersättning. Nu får de medhåll av flera festivaler. Folkets hus och parker representerar 30 musik- och kulturfestivaler runt om i Sverige, bland annat Peace & Love, Emmaboda, Malmöfestivalen, Way out West och Storsjöyran. I en debattartikel i Aftonbladet  går Joppe Pihlgren, samordnare på Folkets hus och parker, till attack mot Stim.

Låtskrivare och festivaler i bråk

”Som en myndighet”

– De uppför sig som en myndighet, men det är en intresseorganisation som går in och äter upp en så stor del av festivalernas budget, säger Joppe Pihlgren.

Men Stim slår ifrån sig kritiken:

– Vi framställs som en koloss som kan sätta priser hur som helst. Så är det inte. Vi har haft regelrätta förhandlingar med Folkets hus och parker. Om vi skulle sätta priser på egen hand skulle vi få konkurrensverket på oss. Det är inte så att man kan göra hur som helst bara för att man är ensam på marknaden, säger Mattias Franzén, presskontakt på Stim.

Miljonbelopp i upphovsrättspengar

Enligt nuvarande överenskommelse med Stim betalar festivalerna från 5,5 procent och neråt av biljettintäkterna till Stim.

– Det låter inte så mycket, men det är miljonbelopp för de stora festivalerna. Sweden Rock går jättebra, men de flesta festivaler har inte den omsättningen, säger Joppe Pihlgren.

Sweden Rock och Folkets hus och parker skriver att Stim har chockhöjt avgifterna sedan 2008. Det stämmer inte, enligt Mattias Franzén.

-För de största festivalerna med de högsta biljettpriserna har det varit en höjning. För andra festivaler har nivåerna sänkts eller varit oförändrade.

Ett problem med STIM är också organisationens omkostnader,  som gör att merparten av pengarna som betalas in försvinner på vägen till låtskrivarna, menar Joppe Pihlgren.

Hur vet ni det?

-Vi har bara sett att de ökat sina administrativa kostnader över tiden, man skulle vilja ha en genomlysning av hur mycket pengar som försvinner in i administration. Artisterna bör börja fråga sig hur deras  insamlare av pengar fungerar, säger Joppe Pihlgren.

Det är inte sant. Det är bara gripet ur luften. Vi har lägre omkostnader än många andra upphovsrättsorganisationer, säger Mattias Franzén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Låtskrivare och festivaler i bråk

Mer i ämnet