Läsandet har ökat. Framför allt bland Kvinnor, pensionärer och studenter. Foto: TT

Läsandet har ökat under pandemin

Publicerad

Var fjärde svensk uppger att de har läst mer eller lyssnat mer på ljudböcker sedan pandemin startade. Detta visar en ny undersökning gjord av Novus på uppdrag av Kulturnytt.

Svenskarna läser litteratur i större utsträckning under pandemin än tidigare.

27 procent av de tillfrågade i en ny undersökning uppger att de läser mer nu än innan pandemins start och nästan 19 procent uppger att de läser betydligt mycket mer – minst en bok eller mer per månad.

Detta enligt en Novusundersökning som gjorts på uppdrag av Kulturnytt, där man frågat befolkningen, hur deras läsvanor förrändrats under pandemin.

Ökat mest bland kvinnor, pensionärer och studenter

Frågan rör både tryckta böcker, e-böcker och ljudböcker. Av de grupper som svarat att de läser mer är majoriteten kvinnor, pensionärer och studenter.

”Statistik handlar ofta om försäljningssiffror, men den här undersökningen visar att läsandet har ökat väldigt mycket under pandemin. 19 procent av de tillfrågade har läst en till två böcker mer i månaden under det här året. De intervjuer vi gjort som uppföljning visar att läsandet varit viktigt både som sällskap och tidsfördriv”, säger Kulturnytts agendaredaktör Ira Mallik i ett pressmeddelande.

Undersökningen genomfördes mellan den 25 februari och den 3 mars 2021, med 1 020 webbintervjuer i åldrarna 18-79 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.