David Lagercrantz. Foto: TT

Förlaget: Det kan bli fler Millennium-böcker

Uppdaterad
Publicerad

Idag släpps den femte ”Millennium”-boken, ”Mannen som sökte sin skugga”. Den andra i serien av David Lagercrantz och författaren har kontrakt för ytterligare en bok. Författaren själv är öppen för fler böcker: Nu säger förlaget att det inte är uteslutet.

Samtliga böcker i ”Millennium”-serien har blivit succéer. De tre första böckerna av Stieg Larsson har sålt över 80 miljoner exemplar över hela världen. De internationella framgångarna för Stieg Larsson innebar också flera år med enorma vinstökningar för Norstedts förlag.

David Lagercrantz uppföljare har hittills sålt drygt 6 miljoner exemplar, vilket är över förväntningarna enligt förlaget.

– Den förra boken sålde långt mer än jag hade förväntat mig, säger Eva Gedin, förlagschef hos Norstedts. 

Kan bli fler böcker

Även den här gången är trycket stort i handeln. Idag släpps den nya ”Millennium”-boken i 25 länder samtidigt. David Lagercrantz har kontrakt på en bok till men har sagt till Nöjesguiden att han inte stänger dörren för fler böcker.

– Jag har sånt jävla tryck på mig nu att skriva flera. Så jag slutar att säga absolut nej, sa Lagercrantz till tidningen i veckan.

I SVT:s Morgonstudion utvecklar han resonemanget om sin framtid, och säger sig vara sugen på nya projekt.

– Efter den här boken ska jag göra något nytt. Det är det som har utvecklat mig. Jag ska kasta mig ut på osäker mark. Safe är jag inte. Jag tror inte på att vara safe.

LÄS MER: David Lagercrantz Millennium-bok filmatiseras

Hans första ”Millennium”-bok var också en bra affär för honom, förra året gjorde Lagercrantz bolag en vinst på 12,5 miljoner kronor. Frågan är då vad förlaget säger, slutar framgångssagan efter nästa bok?

David Lagercrantz har kontrakt på en bok till, vad händer sen?

– Ja, det får vi se, säger Eva Gedin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.