Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Besöksantalen ökade på svenska museer under 2021. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Fler museibesök och ökade intäkter för svenska museer under 2021

Uppdaterad
Publicerad

Ny statistik från Myndigheten för kulturanalys visar att svenska museer återhämtar sig efter pandemin. Besöksantalen ökar även om nivåerna inte är tillbaka på samma som innan pandemin.

Under pandemin fick många museer stänga eller anpassa verksamheten efter regeringens restriktioner. De fysiska besöken minskade, även om antalet som tog del av museernas digitala innehåll ökade.

Den nya rapporten Museer 2021 är baserad på 490 museer och visar att de fysiska besöken ökade med 17 procent 2021 jämfört med 2020. Samtidigt utgjorde besöken under förra året bara drygt 40 procent av de totala besöksantalen 2019.

– Statistiken visar att pandemin har inneburit betydande konsekvenser för museerna i Sverige. Vi ser dock att de återhämtar sig något på flera plan. Till exempel ökar besöken jämfört med 2020. Antalet besök är dock fortfarande långt ifrån de nivåer vi såg innan pandemin, säger Moa Olin, statistiker vid Kulturanalys i ett pressmeddelane.

Ökade intäkter och fler museibesök

Museernas intäkter och kostnader ökade också med 9,8 respektive 7,6 procent under 2021 jämfört med 2020. Kostnaderna är således tillbaka på samma nivå som 2019, drygt sex miljarder kronor. Enligt rapporten har bidragen som museerna tilldelats under pandemin kompenserat för minskade intäkter från entréavgifter.

Visningar och utställningar ökade också på svenska museer under 2021 jämfört med 2020, liksom antalet anställda som ökade med fyra procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer