Johar Bendjelloul har diskuterat framtiden med Malik. Foto: Sveriges Radio

”Familjen ska skåla i champagne”

Uppdaterad
Publicerad

Malik Bendjellouls bror Johar berättar om en extatisk Oscarsvinnare som kan bli en av Hollywoods nya stjärnor, men som helst vill backpacka och vara för sig själv.

Johar Bendjelloul är journalist och programledare på P1 Morgon och är ett mycket välkänt ansikte för Kulturnyheternas tittare. Han är också Malik Bendjellouls mycket stolta bror.

Hur känns det att ha en Oscarsvinnare till bror?

Oscarsgalan

– Jag är överlycklig och ser till att stråla i hans glans. Jag ställde klockan på tre i morse för att kunna vara med direkt, jag hade en förvånansvärt hög puls och blev omotiverat nervös. Sedan bröt allt lös och det var extremt roligt att se. Familjen ska fira vidare ikväll, vi ska skåla i champagne.

Har ni hörts efter vinsten?

– Vi har pratat lite per sms, men det har inte gått att få så mycket vettigt ur honom. Det enda jag fått höra är ”Jaaaaaaa!” och ”Jag vann!” så vi har i första hand utbytt fotbollsvrål. Men jag vet att han ska festa vidare, det är fortfarande tidigt på natten för en Oscarsvinnare. Nu ska han tydligen på Vanity Fairs efterfest. Det är överväldigande!

Vad händer härnäst, vet du något om Maliks planer?

– Han är lite i valet och kvalet. Han har fått flera erbjudanden om att regissera spelfilm i Hollywood men funderar också på egna långfilmsidéer.

Kommer han som så många andra svenska succéer att sugas upp av Hollywood?

– Det är precis det han brottas med. Vi har pratat en del om just det här och jag vet att han är rädd för att hamna i en situation där han inte längre får bestämma över sig själv och göra det han vill. Hollywood kan erbjuda pengar och ge honom ett namn men samtidigt kväva hans kreativitet. Malik har länge varit en ensamvarg som gärna arbetar på egen hand med sina egna idéer. Just nu verkar det mest som att han har lust att åka på semester och ta en paus från allt ett tag. Han har pratat om att börja resa igen och leta efter nya historier, så som han gjorde inför Sugar Man.

Har du något konkret exempel på erbjudanden som han har fått?

– Nej det har jag inte, men jag vet att det finns ett stort tryck från många olika håll. Han är en extremt genomtänkt man och jag är övertygad om att han kommer att komma fram till ett bra beslut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscarsgalan

Mer i ämnet