Malena Ernman, Vicky von der Lancken, Lisa Nilsson och Johan von der Lancken på åhörarläktaren under dagens partiledardebatt. Foto: Anders Wiklund/TT

Kulturprofiler i coronaprotest i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Ett antal kulturarbetare och representanter för teatrar och konsertverksamhet samlades idag i Riksdagshuset för att representera Sveriges kulturliv under valårets första partiledardebatt.

– Vi har varit här för att visa att vi finns och att vi värnar om kulturpolitiken, säger artisten Lisa Nilsson till Kulturnyheterna.

Bland dem som fanns på plats i riksdagshuset var operasångerska Malena Ernman, artisten Lisa Nilsson, skådespelaren Per Andersson, teaterchefen Vicky von der Lancken men även flera producenter för privatteatrar. Med initiativ av organisationen Sveriges Producenter och privatteatrar ville gruppen belysa den situation som kulturbranschens nu befinner sig i.

– Det är väldigt svårt att bedriva verksamhet även när vi får stöd och de stöd vi får räcker inte. Det handlar inte bara om nödstöd i stunden, utan om fortsatta stöd och uppstartstöd när vi väl får öppna branschen igen, säger artisten Lisa Nilsson.

– Vi förstår ju att det är en pandemi och vill följa restriktionerna. Men när det blir så oklara besked så blir man orolig, säger skådespelaren Per Andersson.

Inga nya stödpengar delas ut

Många inom kulturbranschen har riktat stark kritik mot de nya restriktionerna som idag infördes. Igår meddelade Kulturministern Jeanette Gustafsdotter (S) att inga nya stödpengar att komma att delas ut, än de 120 miljoner som regeringen presenterade innan jul. 

– Nu jobbar vi allt vi kan att få ut de första stödåtgärderna, de 940 miljonerna plus de 120 som vi aviserat, det är först och främst det som gäller nu, sa Jeanette Gustafsdotter till Kulturnyheterna.

Eftersöker en påläst kulturpolitik

Med dagens coronaprotest efterfrågar artisten Lisa Nilsson och skådespelaren Per Andersson tydligare krisstöd och åtgärder.

– Vi har tagit ett stort ansvar. Men det finns ju andra områden. Man kanske borde balansera ansvarsbördan och hellre lägga krut på att stabilisera vården än att stänga ner oss, säger artisten Lisa Nilsson.

Gruppen som bestod av ett femtontal personer blev även inbjudna till ett möte med finans- och socialutskottet om de krisstöd som riktats mot branschen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.