Spelmansstämman som arrangerats sedan 70-talet tvingas även i år att ställa in. Foto: TT

Folkmusikfestivalen Bingsjöstämman ställer in

Uppdaterad
Publicerad

Spelmansstämman i Bingsjö, Dalarna, ställs in även i år.

– Vi har inte möjlighet att ansvara för att spelmansstämman genomförs på ett coronasäkert sätt, säger Ola Bäckström, producent för Bingsjöstämman.

Bingsjöstämman ska enligt tradition gå av stapeln första onsdagen i juli, men så kommer det inte bli i år.

Arrangörerna meddelar att man inte kommer att kunna genomföra spelmansstämman på grund av rådande omständigheter. Det är andra året i rad som stämman fått ställas in på grund av coronapandemin.

Coronaviruset i Dalarna

– Vi har inte möjlighet att ansvara för att spelmansstämman genomförs på ett coronasäkert sätt. Det är ett tungt beslut och det gör ont, men vi kände att det var det enda möjliga. Vi lever vidare och siktar på nästa år, säger Ola Bäckström, producent för Bingsjöstämman.

”Jammandet är det viktiga”

Bingsjöstämman är förutom sitt stora spelprogram också känd som en mötesplats för landets spelmän och för det spontana spelandet bland deltagarna, så kallat ”buskspel”.

– En spelmansstämma bygger ju på mötet och att man jammar med varandra. Någonstans känner vi att det viktigaste är mötesplatsen och det informella spelet som sker överallt. Det går helt emot stämmans tanke att begränsa det, säger Ola Bäckström.

En av Sveriges största

Arrangörerna öppnar däremot för ett onlineevenemang den sjunde juli, samma dag som stämman skulle gått av stapeln.

Vi kommer igen när tiderna förbättras. Det är jag övertygad om, säger Ola Bäckström.

Bingsjöstämman är en av Sveriges största spelmansstämmor och har arrangerats sedan 60-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet