Konstmuseets sparkade chef talar ut

Uppdaterad
Publicerad

När chefen för Kalmar konstmuseum fick sparken i mars blev det startskottet för en allvarlig konflikt i staden, en konflikt som inte var helt lätt att förstå sig på. Efter många turer är den sparkade chefen nu tillbaka på konstmuseet. Nu berättar han sin version av det som hände.

Det har bara gått några dagar när Kulturnyheterna träffar Bengt Olof Johansson, tillbaka på jobbet han så hastigt blev av med den där dagen i mars. Mobilisering av konstens försvarare gav resultat, skulle man kunna säga.

– Under tiden som jag har varit uppsagd har jag fått väldigt mycket stöd, både inom och utom konstvärlden och från personalen.

Du känner dig välkommen?

– Ja, det känns väldigt bra att komma tillbaka på det här sättet.

Högt anseende men besökssiffrorna sviker

Han guidar runt i den prisbelönta museibygganden, den svarta kuben som invigdes 2008 . På ett plan visas en utställning om donationer, högst upp ställer avgångselever från Ölands konstskola ut. Kalmar konstmuseum är ett regionalt museum med internationell profil som har arbetat upp kredd i konstsverige, med hög svansföring men inga imponerande besökssiffror, tvärtom.

Vårens uppslitande konflikt är svår att få grepp om, men verkar ha med det här att göra, i alla fall om man frågar Bengt Olof Johansson.

– Jag tror att det handlar om olika syn på vad ett konstmuseum ska vara till för. Jag vet att det finns starka krafter inom Kalmar kommun som vill att idén om konstmuseet som besöksmål ska vara det högst prioriterade.

Hätsk debatt i lokala medier

Museet ägs och drivs av Kalmar konstförening och finansieras med medel från Statens kulturråd, Kalmar kommun, Nybro kommun och Regionförbundet i Kalmar län.

Debatten i lokala medier har varit minst sagt hätsk och kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Johan Persson var kritisk till museets utveckling i en debattartikel.

– Besöksantalen de senaste åren har ju inte varit höga direkt. I samband med det uttryckte jag en besvikelse och jag hoppas att man i framtiden kommer locka fler besökare för det var själva syftet med att bygga ett helt nytt konstmuseum i vår stadspark.

– Det här ska bli en dragare och en ”attraktivitet” för hela regionen, säger Johan Persson.

Johansson: Besökssifror inte prio 1

Den återinsatte museichefen, Bengt Olof Johansson vill också ha fler besökare men vill inte sätta det som högsta prio.

– Många som är ute efter att maximera publiksiffrorna hamnar lätt på ett sluttande plan där man faktiskt inte vet vad man håller på med längre.

Om museet har uppfattats som elitistiskt och svårtillgängligt, vilket ansvar bär du för det?

– Ja, om vi uppfattas som elitistiska måste man ta det på allvar, även om vi inte tycker det.

– Om man skulle jämföra med fotboll vilket är väldigt vanligt i den här stan, eftersom fotboll är viktigt. Om man nu har skapat ett fotbollslag som ligger i övre halvan av allsvenskan och plötsligt börjar hävda att ni borde spela på ett annat sätt för att dra mer publik skulle det bli ganska absurt, men den typen av logik finns väldigt mycket i förhållandet till konstmuseet.

– Det är väl en större fråga, varför man betraktar konsten på det sättet och att det inte skulle kunna handla om det bästa möjliga för publiken, säger Johansson.

Se inslaget i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.