Foto: Åke E:son Lindman

Ny styrelse för Kalmar konstmuseum

Uppdaterad
Publicerad

För en månad sedan fick Bengt Olof Johansson sparken som chef för Kalmar konstmuseum. I går valdes en ny styrelse.

Kalmar konstförening valde igår den före detta slottschefen Lars W Andersson tilll ny styrelseordförande. Han valdes enhälligt av ett välbesökt årsmöte på Jenny Nyströmsskolan i Kalmar.

– Lars W Andersson har stora kvaliteter som chef och van att jobba i gränslandet mellan spetskunskap inom forskning och att driva en verksamhet som besöksmål, säger valberedningens ordförande Katarina Ellborg. Han har stor erfarenhet av detta och även som chef och ledare, vilket är viktigt för styrelsen.

Stora delar av konstföreningens styrelse byttes ut igår, endast två ledamöter från den gamla sitter kvar, bland annat Bibbi Johansson, vd Kalmarhem.

Ny ledamot är bland andra Lars Johansson, ordförande i barn-och ungdomsnämnden.

Samtidigt rapporterar P4 Kalmar om en hätsk stämning och att de 200 mötesdeltagarna var uppdelade i två läger. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet med endast fyra rösters övervikt.

Stora protester

Konstmuseets chef Bengt Olof Johansson fick sparken för drygt en månad sedan. Protesterna blev stora och två styrelseledamöter lämnade sina uppdrag, konstnärerna Åsa Jungnelius och Johanna Karlin.

– Jag lämnade i protest mot hur man agerade. Man avskedar inte någon som har budgeten i balans och ett bra program utan någon diskussion. Det är oansvarigt. Jag lämnade för att jag ville försvara verksamheten, säger Åsa Jungnelius som tycker att det är bra att det valts en ny styrelse.

– Jag tror att det är en sund utveckling att stora delar av styrelsen är utbytt, och att man kan börja på ett nytt blad. Dessutom är ledamöterna fler och det gör att man inte kan göra en sån här kupp igen.

Frågan är vem som nu ska bli ny chef för konstmuseet.

– Jag lämnar så fort jag kan. Till hösten hoppas jag att vi har en ny chef, säger Tullan Gunér, tillförordnad museichef.

Smålandsnytt har sökt Lars W Andersson utan att lyckas. Bengt Olof Johansson har i dag avböjt att kommentera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Konflikt på Kalmars konstmuseum

Mer i ämnet