Nanne Grönvall: ”Jag gillar att byta karaktärer”

Uppdaterad
Publicerad

Nanne Grönvall tävlar i Melodifestivalen för sjunde gången och gräver likt en svensk Lady Gaga djupt i kostymförrådet. Vi konfronterade artisten med några av hennes forna alter egon.

1998 stövlade Nanne Grönvall in på Melodifestivalens scen utklädd till en ilsken alv. Den ikoniska kostymen med de spetsiga öronen och hiten ”Avundsjuk” är något hon förknippats med sedan dess.

– Jag tror det var första gången en artist gjorde något så teatralt i Melodifestivalen. Jag hade en fruktansvärd scenskräck då. Jag hade fått höra att ”så kan inte tjejer spöka ut sig i Melodifestivalen”. Då kände jag att jag ville visa dem, säger hon.

2003 var hon tillbaka i Melodifestivalen med ”Evig kärlek”, en discoopera där hon skulle föreställa en vålnad i barockinspirerad klänning. Bidraget tog sig dock inte vidare till final.

– Där skulle jag kanske bestämt mig för antingen eller, antingen masken eller korsetten. Första felet jag gjorde var att jag satte korsetten upp och ner. Camilla Thulin som sytt den hörde av sig men då hade programmet redan sänts.

Sveriges Lady Gaga

Nanne Grönvall har under åren iklätt sig flertalet utstyrslar. Vi frågade henne om hon ser sig själv som Sveriges Lady Gaga.

– Haha! Jag har det gemensamt med henne att jag gillar att byta karaktärer och ta ut svängarna. Det är teaterapan i mig. Kostymförrådet behöver alltid utökas.

I år ställer hon upp med raggarpop-låten ”Carpool Karaoke”, en hyllning till den brittiske tv-profilen James Cordens populära program där han kör runt och skrålar tillsammans med stora artister. 

– Jag älskar enkelheten i det programmet. De kör gästens låtar, och det är så mycket hjärta och glädje i det.

”Vill inte backa”

Det är tretton år sedan Nanne Grönvall var med i Melodifestivalen sist. Tittar man på facit för de kvinnliga veteranerna som ställt upp de senaste åren kan man konstatera att de flesta åkt ut illa kvickt. Kikki Danielsson. Ann-Louise Hansson. Arja Saijonmaa.

– Jag har fått frågan ”vågar du ställa upp igen med tanke på att det inte gått så bra för etablerade äldre kvinnor? För mig är det ännu viktigare att inte backa då. Det gäller att vi äldre kvinnor fortsätter att signalera att ingen ska slå hål på dina drömmar oavsett hur det går.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Melodifestivalen 2020

Mer i ämnet