Foto: Jonas Ekströmer/TT

Melodifestivalen: Ingen vinnarläcka inifrån

Uppdaterad
Publicerad

I samband med Melodifestivalen riktades misstankar mot att någon läckt vinnaren The Mamas i förväg. Men enligt SVT:s egna utredning finns inget som tyder på det.

”Efter en genomgång av de funktioner som har tillgång till röstningsresultatet före alla andra finns det inte längre någon misstanke om en intern läcka”, skriver SVT:s pressansvariga Camilla Hagert.

SVT skriver att de även kontaktat spelbolaget Betfair som inte heller tror att spelaktiviteten skulle vara kopplad till att intern information läckt.

Melodifestivalen 2020

”Det här var en allvarlig spekulation och anklagelse och jag hade mina tvivel om detta verkligen kunde stämma redan när jag blev kontaktad av Aftonbladet”, säger Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen i ett pressmeddelande.

”Det krävs nästan en polisiär utredning”

Dan Korhonen chef för sportsbetting och spelsäkerhet på Svenska spel menar att en utredning för att ta reda på om läckor förekommit borde vara väldigt komplicerad.

– Det krävs nästan en polisiär utredning för att ta reda på sådant och det vet jag inte om SVT eller Betfair har gjort, säger Dan Korhonen och fortsätter:

– Jag önskar att vi kunde garantera spelsäkerheten för Melodifestivalen men mig veterligen finns det inga sekretessavtal skrivna, säger han.

På grund av det har Svenska spel inte erbjudit livespel på Melodifestivalen.

– När vi har varit i kontakt med Melodifestivalen inför tävlingen så har vi inte fått tillräckliga garantier för att de som har tillgång till all information inte utnyttjar den i spelsammanhang, säger Dan Korhonen.

Svenska spel misstänkte läcka

Det var i mitten av mars som Aftonbladet först rapporterade att en inifrånläcka misstänktes. Höga belopp ska ha satsats på The Mamas som vinnare på spelbolaget Betfair precis efter telefonslussarna stängt.

Spelbolaget Svenska spel märkte av ökningen som skedde hos Betfair.

– Jag har svårt att tro att det var slump. Spelbörsen funkar som en aktiemarknad och det är väldigt märkligt när beloppen blir många gånger högre helt plötsligt, säger Dan Korhonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2020

Mer i ämnet