• Viktigt meddelande:

    Det brinner i Husumfabriken i Örnsköldsviks kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Journalisten Christoffer Barnekow inför sin 70-års dag 2010. Foto: Claudio Bresciani/TT

Före detta SVT-profilen Christoffer Barnekow död

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten, regissören och författaren Christoffer Barnekow har avlidit. Han var mångårig medarbetare på SVT där han deltog i flera produktioner.

Christoffer Barnekow avled på fredagen efter en akut skada på stora kroppspulsådern.

– Han fördes till Karolinska sjukhuset på torsdag morgon där de opererade honom. De gjorde vad de kunde men han avled vid 11-tiden på fredagen, säger hustrun Hanne Fokdal Barnekow till SVT Nyheter.

Hon berättar att familjen är samlad i sörjandet.

Arbetade på SVT i över 25 år

Som journalist arbetade han för såväl SVT som Sveriges radio och ett av ämnena som han bevakade mest var arkitektur och stadsbyggnad. Han gjorde bland annat serien Arkitekturens pärlor som gick i SVT-programmet ”Go' kväll”. I reportageserien som pågick i sju säsonger reste han tillsammans med arkitekturhistorikern Martin Rörby runt till byggnadsverk i Sverige och utlandet.

– Hans arbete kännetecknades av nyfikenhet och den lite humoristiska twisten, det fanns alltid en glimt i ögat, minns Martin Rörby.

Tillsammans gjorde de 65 avsnitt av Arkitekturens pärlor, de flesta tillsammans med fotografen Benjamin Jónsson.

– Vi blev ett team och hade väldigt kul även bakom kulisserna, och det var Christoffers förtjänst till stor del. Jag är tacksam att jag har fått arbeta med honom och att jag fått ha honom som vän, säger Martin Rörby.

Christoffer Barnekow var mångårig medarbetare på SVT och arbetade på SVT Malmö i över 25 år. Som journalist arbetade han med kultur i många former men han jobbade också undersökande i samhällsprogrammen ”Reportrarna” och ”Uppdrag granskning”.

Han arbetade som regiassistent på Bo Widerbergs film-klassiker ”Kvarteret Korpen” 1963. Och 1975 skrev han manus till det kultförklarade barnprogrammet ”Vilse i pannkakan” tillsammans med Staffan Westerberg och på 1990-talet ledde han kulturprogrammet ”Sommarnattens skeende”. Under 2000-talet ledde han bland annat ”Bildjournalen” samt medverkade i komediserien ”Anders och Måns”.

”Nyfiken och generös”

– Christoffer var en nyfiken och generös person som ständigt sökte ny kunskap. Under mina år som SVT:s korrespondent i Berlin dök han upp och ville veta vad som hände efter murens fall. Han var fascinerad över de stora förändringar som pågick i Europa. Han var kunnig och ödmjuk och älskade tv-mediets möjligheter att berätta, säger Ingrid Thörnqvist, utrikesredaktör på SVT Nyheter.

Christoffer Barnekow blev 77 år gammal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer