Filmade brev och dagböcker från Förintelsen – nu gör han dokumentär om överlevande

Uppdaterad
Publicerad

Några personliga föremål ledde dokumentärfilmaren Johan Palmgren till de mest osannolika berättelser om Förintelsen, och lägger nu grunden till en kommande film. Nu får han stipendium från Micael Bindefelds Stiftelse för att färdigställa filmen.

Det var för två år sedan som filmaren Johan Palmgren fick uppdraget att filma föremål som brev, dagböcker, fotografier och artefakter, som samlades in till det nya Svenska Förintelsemuseet. Nu lägger föremålen grunden till en ny dokumentärfilm om förintelseöverlevare.    

– Föremålen leder oss in på berättelser om människor som har varit med om de mest otroliga händelser. Jag tycker det är intressant att de här berättelserna finns bland oss i hela Sverige, säger Johan Palmgren.  

Får stipendium till minne av Förintelsen

Johan Palmgren har tidigare gjort dokumentären ”Benny och Kulturhuset” och kortfilmen ”Spårviddshinder”, som skildrar privatbilister som får sina bilar förstörda av ett trafikhinder som Stockholms stad satt upp vid Gamla stan. 

Nu får han årets stipendium på 350 000 kronor från Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen, för att färdigställa sitt pågående filmprojekt.

”2023 års stipendium tilldelas Johan Palmgren och hans filmprojekt om insamlingen av föremål med koppling till Förintelsen. En servett, en fingerborg eller en randig jacka. Minnet av Förintelsen ligger inkapslad i de allra enklaste ting. Med detta unika arbete, dokumenterar Johan Palmgren berättelser som väcker liv i personliga ägodelar från Förintelsen. Föremålen öppnar dörrar till historien. Johan Palmgrens film förevigar skildringarna för framtiden” lyder Stiftelsens motivering.

Viktigt att dokumentera

Att dokumentera, både föremål och berättelser, är ett viktigt sätt att hålla minnet om Förintelsen levande, menar Johan Palmgren.  

– Föremål sprids allt eftersom folk flyttar eller generationer tar vid, så det är värdefullt att museet nu samlar ihop allting och tar ett fast grepp om det hela.  

Dokumentärfilmen ska färdigställas och TV-sändas under andra halvan av 2023. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.