Forensic Architecture kombinerar detektivarbete med konst och aktivism

Publicerad

Researchgruppen Forensic Architecture bildades 2011 för att utreda brott mot mänskliga rättigheter. Resultatet blir både bevismaterial och konst. 

Med hjälp av bland annat videomaterial, 3D-modeller, grafik och rumsgestaltning försöker Forensic Architecture hitta bevis som andra missat. Den Londonbaserade researchgruppen består av bland annat arkitekter, filmskapare, kodare, jurister och journalister.  Resultatet av gruppens utredningar har också ställts ut som konst och 2018 nominerades de till Turnerpriset, Storbritanniens största utmärkelse för samtidskonst. I höst ställer de ut på Röhsska museet i Göteborg.  

– Vare sig vårt arbete anses vara konst eller inte är ingen stor grej för oss. Men det är inte bara konst, utan främst research, säger Christina Varvia, arkitekt och koordinator på Forensic Architecture, till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.