Foto: Michel Bonvin

Nybyggd ateljébostad får Kasper Salin-priset

Uppdaterad
Publicerad

Utmärkelsen Kasper Salin-priset går till Hamra ateljébostad. Bakom byggnaden står arkitekten Anna Chavepayre och arkitektkontoret Collectif encore.

”En liten byggnad med säregen gestalt svarar med stor inlevelse på beställarens specifika önskningar. Resultatet är ett sinnrikt hus som genom stor variation av användningsmöjligheter, såväl privata som mer offentliga, är betydligt större än sina kvadratmeter”, skriver juryn i sin motivering.

Kasper Salin-priset delas årligen ut av Sveriges Arkitekter och går till ett svenskt byggnadsverk som anses vara av hög arkitektonisk kvalitet.

Det prestigefulla priset är landets äldsta och instiftades 1962 på grundval av en donation av Stockholms stadsarkitekt Kasper Salin.

Hamra på Gotland

Nybyggda Hamra ateljébostad ligger i Hamra på södra Gotland. Arkitekten bakom byggnaden är svenska Anna Chavepayre och arkitektkontoret Collectif encore.

”Som en experimentlåda innehåller huset oväntade lösningar och upplevelser, framdrivna ur en utforskande process. Ett sällsynt engagerat samarbete mellan arkitekt, byggherre och byggare har resulterat i en, från detalj till helhet, skickligt genomförd byggnad fylld av arkitektoniska kvaliteter”, fortsätter juryns motivering.

Hamra ateljébostad Foto: Michel Bonvin

Fyra nominerade

De nominerade till priset var, utöver Hamra ateljébostad, Malmö saluhall i Malmö, Nationalmuseum i Stockholm, samt 79&Park i Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer