Foto: Åka E:son Lindman

Kasper Salin-priset till Skissernas museum i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Den prestigefyllda arkitekturutmärkelsen Kasper Salin-priset går till Skissernas museum i Lund. Bakom byggnaden står arkitektkontoret Elding Oscarson.

Skissernas museum får priset i konkurrens med Landamäreskolan i Länsmansgården i Göteborg, äldreboendet Trädgårdarna i Örebro och Bruksgården, en tillbyggd konsthall till ett huvudkontor i Höganäs.

Juryns motivering till priset lyder: ”En till synes enkel lösning i en känslig och mångbottnad situation. Med ett skickligt grepp låter den nya tillbyggnaden besökaren förstå hela Skissernas museums sammansatta struktur. I form av ett nutida tillägg i en beprövad arkitekturtradition skapas vackra och välkomnande rum som kan lyfta verksamheten till nya nivåer.”

Enligt arkitekten och jurymedlemmen Thomas Sandell, på plats under Arkitekturgalan som under kvällen hållits på Cirkus i Stockholm, ligger Elding Oscarsons tillbyggnad i linje med tiden.

– Greppet med de kvadratiska fönstren som hoppar ur fasaden och den här vridningen – det är en sorts gest som ligger väldigt mycket i tiden just nu. Men allting sitter som en smäck – det sitter perfekt i landskapet och i kontakten med parken vävs det ihop.

Museum består av flera byggnader

Skissernas museum grundades 1934, men har därefter byggts ut ett antal gånger under decennierna och består av ett antal sammanlänkade byggnader.

Foto: Åke E:son Lindman

De tidigare arkitekterna Hans Westman, Karl Koistinen och Johan Celsing har också satt sin personliga prägel på byggnaden, men enligt Thomas Sandell känns den nu prisade tillbyggnaden av Jonas Elding och Johan Oscarson självklar.

– Det är ju flera byggnader som har byggts under många år, och nu har man satt till den här entrébyggnaden. Det blir liksom självklart, och det är riktigt, riktigt bra.

Pris instiftades 1962

Kasper Salin-priset delas årligen ut av Sveriges Arkitekter och går till ett svenskt byggnadsverk som anses vara av hög arkitektonisk kvalitet.

Det prestigefulla priset är landets äldsta och instiftades 1962 på grundval av en vilande donation av Stockholms stadsarkitekt Kasper Salin. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.