79&Park och Nationalmuseum har nominerats till Kasper Salin-priset. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT och André Pihl

Två Stockholmsbyggnader kan vinna arkitektpris

Uppdaterad
Publicerad

Juryn för Kasper Salin-priset har valt ut de fyra nominerade kandidaterna bland cirka 70 förslag. Under urvalsprocessen har juryn besökt omkring 25 hus för att försäkra sig om att byggnaderna håller en hög kvalitet i fråga om bland annat material och byggnadernas relation till platsen.

Att en byggnad som Nationalmuseum nomineras till Kasper Salin-priset är anmärkningsvärt, skriver Statens Fastighetsverk (SFV) i en kommentar.

”Det är nämligen första gången i prisets historia som en restaurering av den här digniteten finns med bland de nominerade”, enligt SFV som är byggherre för Nationalmuseums ombyggnad och restaurering.

”Bra arkitektur speglar våra drömmar”

Förutom Nationalmuseum och 79&Park på Gärdet är även Malmö saluhall och Hamra Ateljébostad på Gotland nominerade.

– Bra arkitektur speglar våra drömmar om det som kommer liksom behovet av att göra vår vardag så mycket bättre. De nominerade förslagen vägleder oss på ett tydligt sätt i frågan om hur framtiden ska gestaltas, säger Thomas Sandell, arkitekt och juryns ordförande.

Ur juryns motiveringar

”Bostadskvarteret 79&Park är ett arkitektoniskt landmärke med sitt gröna böljande taklandskap. Det konsekvent genomförda konceptet består av ett system med ett fåtal byggstenar som skapar stor variation och unika lägenheter. ”

Arkitekt: Bjarke Ingels Group. Beställare: Oscar Properties.

”Restaureringen, med om- och tillbyggnad, av Nationalmuseum har landat i ett lågmält och samtidigt kraftfyllt uttryck av sin tid. De fint avvägda tilläggen anpassar sig till det historiska, samtidigt som de får en nutida gestaltning.”

Arkitekt: Wingårdh Arkitektkontor. Beställare: Statens Fastighetsverk.

Övriga nominerade:

Malmö saluhall, arkitekt Wingårdh Arkitektkontor, beställare Fastighets AB Malmö Gäddan 9

Hamra Ateljébostad på Gotland, ett samarbete mellan arkitekt Anna Chavepayre, Encore och beställare Birgitta Burling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.