Svenska Akademiens högtidssammankomst. Foto: Henrik Montgomery/TT

Författare som vittnade för Kulturprofilen får 60 000 kronor av Svenska Akademien

Uppdaterad
Publicerad

En författare som vittnat för Jean-Claude Arnault har fått 60 000 kronor av Svenska Akademien, skriver Svenska Dagbladet. Tidigare har Elise Karlsson, en av de 18 kvinnor som anklagade Arnault för trakasserier i Dagens Nyheter, erbjudits samma summa, som hon tackade nej till.

Författaren som fått 60 000 kronor av Svenska Akademien var vittne under rättegången mot Jean-Claude Arnault kallad av försvaret.

Till SvD säger författaren att hon inte tror att det finns något samband mellan stipendiet och rättegången.

– Jag vet inte vad det faktum att jag vittnade har att göra med att jag har fått ett stipendium från Akademien. För mig är det en självklarhet att vittna och svara på frågor när man blir kallad att göra det. Det borde alla göra, det är var och ens plikt. Jag har ingen kontakt med Svenska Akademien.

Svårtolkat

För en vecka sedan blev författaren Elise Karlsson, som anklagade Arnault för sexuella trakasserier i Dagens Nyheters artikel i november 2017, erbjuden samma summa av Akademien. ”Lättaste nejet någonsin”, skrev hon om erbjudandet.

– Jag tycker att det är väldigt märkligt att jag som har kritiserat Svenska Akademien offentligt och som vill vara fri att fortsätta göra det, skulle vilja ta emot pengar från dem. Det är svårt att veta hur man ska tolka den här belöningen, sade hon till Kulturnyheterna då.

Svenska Akademien delar årligen ut priser, stipendier och belöningar till bland annat författare, lärare och översättare för sammanlagt flera miljoner kronor.

Kulturnyheterna söker författaren och ständige sekreteraren Anders Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer