Gunilla Bergström skapade älskade figurer som Alfons Åberg, Bill och Bolla och Milla. Foto: Björn Karlin/SVT Bild/TT

Författaren Gunilla Bergström är död

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och illustratören Gunilla Bergström, skaparen av den älskade barnboksfiguren Alfons Åberg, har avlidit. Hon blev 79 år gammal.

”Det är med stor sorg vi meddelar att författaren och illustratören Gunilla Bergström är avliden”, skriver Bok-Makaren AB, som förvaltar Gunilla Bergströms verk, i ett pressmeddelande.

Författaren avled i hemmet under onsdagen efter att hennes hälsa försämrats under en längre tid.

”Oerhört snabb och pricksäker”

Gunilla Bergström växte upp i Göteborg där hon studerade till journalist. Hon arbetade några år på Aftonbladet och Dagens Nyheter innan debuten som författare med boken Mias pappa flyttar 1971.

Den första Alfonsboken kom året därpå. God natt, Alfons Åberg blev den första av totalt 26 böcker i den omåttligt populära serien om Alfons och hans pappa.

– Hon var ett geni, jag har aldrig träffat en person som var så oerhört snabb och pricksäker språkligt, säger Sofia Hahr, Gunilla Bergströms förläggare sedan 2009.

Enligt Sofia Hahr var det inte Alfons, utan böckerna om Bill och Bolla som låg författaren själv närmast om hjärtat.

– Hon har en dotter som har en intellektuell funktionsvariation och den första boken handlar om en familj som får hem en dotter som inte är som alla andra. Det var de böckerna hon var stoltast över, säger Sofia Hahr.

Internationell succé

Alfons-böckerna har tryckts i omkring fem och en halv miljon exemplar Sverige och drygt fyra miljoner exemplar utomlands. Böckerna har översatts till ett trettiotal olika språk.

– Jag fattar inte hur stor han är, och jag bryr mig inte om att fatta det heller. Jag har som många andra dålig självkänsla. Det är när jag ritar och skriver som jag känner mig hemma och säker och lugn, sade Gunilla Bergström i en intervju i Babel 2017.

Hon såg sig framförallt som illustratör och tecknade själv bilderna till sina dryga 40 böcker. Hon har även dramatiserat flera av sina berättelser och skrivit barnvisor, bland annat tillsammans med jazzmusikern och kompositören Georg Riedel.

Satt i barnboksakademien

2019 tog Gunilla Bergström emot den kungliga medaljen Litteris et Artibus för framstående konstnärliga insatser som författare. Hon har tidigare tilldelats Svenska regeringens guldmedalj Illis quorum meruere labores 2012 och Kungliga Sällskapet Pro Patrias guldmedalj i 12:e storleken 2018.

Hon satt på stol 12 i Svenska barnboksakademien mellan 1997-2013.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.