Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi är i chock”. Hör Håkan Nessers reaktion på domen, och om fallet som lett till att han nu döms för tre fall av grovt skattebrott. Foto: Pernilla Edholm/SVT

Författaren Håkan Nesser döms till fängelse för grovt skattebrott

Uppdaterad
Publicerad

Deckarförfattaren Håkan Nesser döms i hovrätten till 18 månaders fängelse för grovt skattebrott, efter att under flera års tid fört ut miljonbelopp från bolag på Malta utan Skatteverkets kännedom. Bolagen på Malta avslöjades i en SVT-granskning 2018.

– En sån här dom hör inte hemma i ett land där det finns sanning och rättvisa. Jag vet att vi är oskyldiga. Vi är i chock, och det känns som att vi blivit överkörda av en stridsvagn, säger Håkan Nesser till Kulturnyheterna.

Håkan Nesser är en av Sveriges mest kända författare och har skrivit nära 40 romaner. Under fredagen dömdes han i hovrätten till 18 månaders fängelse för tre fall av grovt skattebrott.

Rättegången mot Håkan Nesser

Enligt domen har Nesser tillsammans med en annan person fört ut nära 15 miljoner kronor ur bolag på Malta utan att redovisa utdelningarna för Skatteverket.

Friades förra året

Författaren friades i tingsrätten våren 2023, som då gick på Nessers linje om att händelserna skett på grund av okunskap. Åklagaren överklagade till hovrätten – som nu ändrar domen.

– Jag är nöjd med hovrättens bedömning. Rätten har lyssnat på våra synpunkter och tagit till sig det, säger Pontus Melander, åklagare.

Håkan Nesser döms till ansvar för halva beloppet som fördes ut från Malta, på 7,4 miljoner kronor. En medåtalad döms för ansvar för den andra halvan av pengarna.

Avslöjades av SVT

Skatteupplägget i Malta avslöjades av Kulturnyheterna och Uppdrag Granskning 2018 i samband med Paradisläckan, då stora mängder konfidentiella dokument läckte från skatteparadis världen över.

Granskningen ledde till att Skatteverket krävde Nesser och en annan person på nära åtta miljoner kronor i restskatt, vilket de betalat.

Håkan Nesser har genom åren konsekvent nekat till brott, och menat att det är hans affärsrådgivare som bär ansvaret.

– Att Håkan Nesser skulle ha haft likgiltighetsuppsåt känns verklighetsfrämmande. Att anlita rådgivare är motsatsen till att vara likgiltig, säger Conny Cedermark, Håkan Nessers advokat.

Affärsrådgivaren döms för medhjälp till grovt skattebrott, med en påföljd på 20 månaders fängelse.

Nesser säger att han ”självklart” kommer att överklaga. Huruvida Högsta domstolen kommer att bevilja prövningstillstånd är oklart.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Håkan Nesser berätta om sin syn på anklagelserna om skattebrott, och varför han ångrar bolagen på Malta, i en intervjun från våren 2023. Foto: Oscar Fries/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot Håkan Nesser

Mer i ämnet