Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Håkan Nesser hoppas nu att Malta-historien är över. Åklagaren har två veckor på sig att överklaga den friande domen. Se hela intervjun med Nesser i klippet. Foto: Oscar Fries/SVT

Håkan Nesser efter friande domen: ”Jag ångrar bolagen på Malta”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att hans bolag på Malta avslöjades av SVT fick Håkan Nesser betala åtta miljoner i restskatt – men friades från grovt skattebrott. Kulturnyheterna har träffat deckarförfattaren i hans hem på Gotland för ett samtal om vad som egentligen hände på Malta.

Det har gått fem år sedan det uppdagades att Håkan Nesser fört över 15 miljoner kronor från lågskattelandet Malta utan att deklarera inkomsterna.

En vecka efter den friande domen är det en lättad, men enligt egen utsago trött och stukad Håkan Nesser som möter upp Kulturnyheterna i sitt hem på Gotland.

Rättegången mot Håkan Nesser

– Det har känts som en lågintensiv mardröm. Det finns värre problem i världen, det begriper jag, men det har varit en tuff period.

Friades i rätten

I domen skriver tingsrätten att pengarna från Malta skulle ha deklarerats och att restskatten var korrekt. Men författaren frias från skattebrott. Tingsrätten menar att felen berott på vårdslöshet från hans ekonomiske rådgivare, som också friades från brott.

Enligt författaren började historien för 15 år sedan, när han skulle bo i USA och Storbritannien i några år.

– Min rådgivare föreslog att det var läge att ha ett bolag på Malta. Det var framför allt för att man tjänar på det och för att jag inte var skattskyldig i Sverige under de här åren.

– När vi flyttade hem trodde jag att skatten hade betalts och att allt var klart. Egentligen är det ett enda litet misstag som orsakade alltihopa.

”Solidarisk med svensk skatt”

Under tre år efter hemflytten töms bolagen på Malta, något rådgivaren sagt var oproblematiskt, menar Nesser. Men så var inte fallet, och Malta-historien tar sin början i offentligheten.

Håkan Nesser säger att han har varit arg, men i slutänden accepterat att han gjort fel. Rubrikerna om misstänkt skattebrott har varit svårare.

– Det låter ju fånigt, men jag är solidarisk med svensk skattepolitik. Skatteverket blir lurade av proffs, om och om igen.

Hur hänger den inställningen ihop med att starta bolag på Malta?

– Jag är inte lika solidarisk med USA, eller England, där vi bodde då. Så det hänger väl ändå ihop.

– Skatteverket har fått åtta miljoner som de inte hade rätt till, så blev det i slutändan. Hur mycket jag har betalat i skatt under 50 år vet jag inte, men jag har i alla fall varit närande för det här samhället, inte tärande.

Känner du att det var fel att du fick betala in de här pengarna?

– Nej, när det kom till kritan förstod jag att jag skulle ha deklarerat de här pengarna, att det var ett misstag.

– Jag ångrar att jag hade bolag på Malta överhuvudtaget. Man är lite bränd, stukad av alltihopa. Med viss rätt då, för man ska inte ha bolag på andra ställen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot Håkan Nesser

Mer i ämnet