Håkan Nesser nekar till uppsåt att begå skattebrott

Uppdaterad
Publicerad

Ett ärligt misstag eller medvetet skattebrott? Det tycks bli knäckfrågan när rättegången mot Håkan Nesser tog sin början på tisdagen. Författaren lägger skulden på sin affärsrådgivare – som i sin tur nekar till kännedom om de nära 15 miljoner som tagits ut från bolag på Malta.

Håkan Nesser har varit fåordig i samband med rättegången, men har lämnat ett kort uttalande: ”Vi är oskyldiga”.

Håkan Nessers advokat Conny Cedermark uppgav i rätten att Nesser i stort medger att miljonbelopp förts ut från Malta i form av utdelningar, men att han saknat uppsåt att begå brott.

Rättegången mot Håkan Nesser

Håkan Nesser pekar ut rådgivare

Advokaten hävdade att de fel som begåtts beror på Nessers affärsrådgivare. Det var denne som ska ha gett rådet att skapa bolag i lågskattelandet Malta, när författaren skulle bo utomlands en tid, och även denne som fyllt i de felaktiga deklarationerna.

”Skattebrott förutsätter uppsåt. Misstag är inte kriminaliserade och ska naturligtvis inte heller vara det”, skriver Conny Cedermark, Håkan Nessers advokat, i ett mejl till SVT.

Nekar till ansvar

Rådgivaren nekar till brott, och avböjer att kommentera åtalet för SVT. Hans advokat hävdade i rätten att rådgivaren inte varit kontrakterad som Nessers revisor, utan att ansvaret ligger hos ett revisorbolag på Malta som Nesser anlitat. Rådgivaren ska ha saknat kännedom om att miljonbelopp felaktigt förts in i Sverige.

Utanför rättssalen har Nesser och rådgivaren – som arbetat tillsammans i nära 20 års tid – legat i konflikt. Nesser har ställt ekonomiska krav på rådgivaren för affärskada, och parterna har gjort upp i godo genom att rådgivaren betalat 4,2 miljoner i skadestånd via en ansvarsförsäkring.

Omfattande dokumentation

Åklagaren Anne-Charlotte Boo gick igenom omfattande dokumentation i rätten, som visar att Nesser och den medåtalade fört ut stora belopp från bolag på Malta till konton i Sverige under flera års tid.

Hon redovisade också bokslut som signerats av rådgivaren, och att inkomsterna saknats i Nessers deklarationer.

– Min åsikt är de har haft uppsåt, annars hade jag inte väckt åtal. De har drivit företag under många år och min uppfattning är att alla är medvetna om vad som händer i ett företag, säger Boo.

Åtalades efter SVT:s granskning

Det var under våren 2018 som Kulturnyheterna avslöjade Håkan Nesser bolagsstruktur i lågskattelandet Malta, varifrån författaren och en medåtalad fört ut nära 15 miljoner kronor mellan 2013 och 2015.

Granskningen ledde till att Skatteverket utredde bolagsupplägget och krävde Nesser och en medåtalad på nära åtta miljoner kronor i restskatt, vilket de betalat.

Som en konsekvens av affärerna i Malta står stjärnförfattaren nu åtalad för grovt skattebrott tillsammans med en annan person, där de åtalas för hälften av de nära 15 miljoner kronorna vardera. Nessers affärsrådgivare – flitigt anlitad inom nöjesvärldens toppskikt – står åtalad för medhjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot Håkan Nesser

Mer i ämnet