Författaren Håkan Nesser 2019 Foto: Jonas Ekströmer/TT

Efter SVT:s granskning: Författaren Håkan Nesser åtalas för grovt skattebrott

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges mest kända och bäst säljande författare, Håkan Nesser, åtalas för grova skattebrott. Han anklagas för att inte ha redovisat miljonintäkter från bolag utomlands mellan 2013 och 2015, något SVT avslöjade i en granskning av författarens bolag på Malta 2018.

Redan 2018 kunde Kulturnyheterna rapportera att författaren var en av personerna i den så kallade Paradisläckan, en internationell läcka som visade hur toppolitiker, näringslivsjättar och förmögna privatpersoner hade kopplingar till skatteparadis på Malta – och hur de genom olika upplägg undvek att betala skatt.

Det visade sig då att Håkan Nesser hade tagit ut miljontals kronor under 2010-talet från sitt bolag på Malta, utan att redovisa detta i sina deklarationer. Skatteverket krävde år 2020 att författaren och att en annan person i bolaget skulle betala tillbaka omkring 7,5 miljoner kronor i skatt.

Nu åtalas författaren för grovt skattebrott för att ha tagit ut sammanlagt 7,3 miljoner kronor mellan 2013 och 2015, något som Aftonbladet var först med att rapportera.

”Obegripligt åtal”

Håkan Nesser säger till Kulturnyheterna att han är oskyldig, men vill inte ställa upp på en intervju om åtalet. Han hänvisar till ett uttalande till TT:

”För mig är det ett obegripligt åtal. Det handlar om inkomster jag hade när jag bodde utomlands och inte var skattskyldig i Sverige”, skriver Håkan Nesser till TT, och menar att transaktionerna rör sig om ett misstag från hans juridiska rådgivare.

Även rådgivaren står åtalad för medhjälp till brotten då han bistått Nesser med att upprätta de felaktiga deklarationerna.

”På grund av detta misstag belades vi vid juletid 2019 med ca 8 miljoner kronor i kvarskatt av Skatteverket, en skuld som vi har betalat. I åklagarens förundersökningsprotokoll finns inget som helst stöd för att vi uppsåtligen skulle ha försökt undanhålla skattepliktiga inkomster. Jag har inga övriga kommentarer till detta tråkiga ärende.”

”Är usel på ekonomi”

När Kulturnyheterna 2018 intervjuade Håkan Nesser om varför han inte redovisat sina uttag från bolaget, menade han att det rörde sig om en missuppfattning från Skatteverkets sida, och att han själv har dålig koll på ekonomi.

”Jag är usel på ekonomi. Andra sköter det åt mig. Vilket naturligtvis inte innebär att jag går fri från moraliskt ansvar”, skrev han då i ett mejl till SVT.

Kulturnyheterna har sökt Charlotte Boo, förundersökningsledare för åtalet på Skattebrottsenheten, för en kommentar.

Därför kan man åtalas för skattebrott efter att man betalat tillbaka sin skuld

Skattebrott fullbordas vid tidpunkten personen lämnar felaktiga uppgifter till Skatteverket i sin deklaration. Om man i efterhand betalar de skatter man borde ha betalat från början har inte relevans, enligt Ekobrottsmyndigheten.

Fullbordanstidpunkten för ett brott har alltså inte att göra med om man betalar tillbaka senare, och gäller alla ekonomiska brott: Stölder, bedrägerier, trolösheter etc.  Det gäller oavsett storlek på skada.

Källa: Ekobrottsmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.