Paradisläckan avslöjar hur de rika och mäktiga gör affärer i skatteparadis

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Förra året ledde Panamadokumenten till att Islands statsminister avgick. En ny internationell läcka avslöjar nu hur toppolitiker, näringslivsjättar och förmögna privatpersoner har kopplingar till några av världens skatteparadis – och hur de genom olika upplägg undviker att betala skatt.

Vad är det här för typ av läcka?

Paradisläckan består av 13,4 miljoner dokument. Datan kommer från några av världens så kallade skatteparadis, det vill säga länder och öar som kräver låg eller ingen skatt, samt ett antal slutna territorier.

Paradisläckan

Källan är två juristbyråer och 19 bolagsregister. Dokumenten ger en unik inblick i skatteparadisens ljusskygga värld och visar hur människor och företag, genom de tjänster som erbjuds i skatteparadisen, kan undgå att betala skatt – ofta genom laglig men avancerad skatteplanering.

Vilka finns med i dokumenten?

Spåren i Paradisläckan leder till några av världens toppolitiker, näringslivsjättar och flera välkända företag. Några av dem som dyker upp är:

Var kommer läckan ifrån?

Den största delen av dokumenten är konfidentiella handlingar från juristbyrån Appleby, som specialiserar sig på att hjälpa storföretag och förmögna privatpersoner genom att tillhandahålla så kallade brevlådeföretag i skatteparadis och slutna territorier.

Byråns huvudkontor ligger på Bermuda men har även kontor i bland annat Hong Kong, Shanghai, på Brittiska Jungfruöarna och Caymanöarna.

Appleby är en av världens mest ansedda ”skatteparadisbyråer”. Men i kontrast till den bild byrån målar upp offentligt visar Paradisläckan hur Appleby har tillhandahållit tjänster till kontroversiella kunder från Libyen, Ryssland och Iran.

I samband med en intern presentation har en anställd på Appleby antecknat: ”En del av den skit vi accepterar är otrolig, helt otrolig”.

I läckan finns till exempel ett oljeföretag som av amerikanska myndigheter utretts för kopplingar till Iraks förre diktator Saddam Hussein och vapentillverkning.

Byrån har valt att inte svara på frågor kring uppgifterna som framkommer i Paradisläckan men skriver i ett pressmeddelande att man följer lagen och att byrån regelbundet kontrolleras av myndigheter.

Förutom Appleby har även dokument läckt från en annan juristbyrå – Asiaciti Trust i Singapore.

Vilka ligger bakom det här avslöjandet?

Paradisläckan kom först till den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung. Dokumenten delades sedan med det internationella journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists.

382 journalister från 67 länder har granskat innehållet.

Tre svenska redaktioner är en del av samarbetet – Uppdrag granskning, SVT Nyheter och nyhetsbyrån TT.

The New York Times, The Guardian, BBC och Novaja Gazeta är några av de internationella medier som deltagit i samarbetet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paradisläckan

Mer i ämnet