Författaren och konstnären Johanna Ekström är död. Hon blev 51 år gammal. Foto: TT

Författaren Johanna Ekström är död

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och konstnären Johanna Ekström har gått bort i sviterna av cancer. Det uppger hennes far, Per Wästberg, för Svenska Dagbladet.

Johanna Ekström var främst känd som författare, men var också verksam som konstnär. 22 år gammal debuterade hon som poet med ”Skiffer” och gav sammanlagt ut sju diktsamlingar.

2012 kom hennes självbiografiska bok ”Om man håller sig i solen” där hon skrev om sin uppväxt i en välkänd svensk kulturfamilj. Hennes mor, Margareta Ekström, var författare, översättare och kritiker och hennes far Per Wästberg författare och ledamot i Svenska Akademien.

– Jag tycker väldigt mycket om hennes novellsamling ”Vad vet jag om hållfasthet”. Den titeln är fantastisk och säger mycket om Johanna och hennes skrivande. Det finns något både skört och starkt i den och den har ett humoristiskt anslag, säger Johanna Ekströms förläggare Lotta Aquilonius och fortsätter:

– Hon var en närvarande person, hon hade förmågan att höja tillvaron för andra. I närheten av Johanna blev allt lite intressantare, roligare och lite mer meningsfullt. Jag saknar henne.

Skrev om relationen till mamman

I boken ”Meningarna” från 2020 skrev Johanna Ekström om relationen till sin mamma, som för 25 år sedan drabbades av en stroke.

Kulturnyheternas litteraturkritiker Ulrika Milles beskrev då boken som en höjdpunkt i Ekströms långa karriär:

”Det är nog det bästa hon gjort. En friktionsrik känsloundersökning om våldet i omsorgen, om den slags odödlighet – människan som skal –  som uppstår när minnena blir oåtkomliga för språket.”

Utkom med ett flertal böcker

Efter debuten med ”Skiffer” följde flera dikt- och novellsamlingar samt romaner. 2004 kom hennes första roman ”Avskedsstafetten” som följdes av novellsamlingen ”Titta hon kryper” två år senare.

Andra kända verk är ”Gå förlorad” och ”Fiktiva dagboken”. Hennes genombrott kom 2012 med den självbiografiska boken ”Om man håller sig i solen” som skildrar uppväxten i ett högborgerligt och intellektuellt hem på Djurgården i Stockholm.

Verksam som konstnär

Vid sidan av skrivandet var hon även verksam som konstnär där hon arbetade med bland annat visuella uttrycksmedel, poesi och fotografi. Hon har varit aktiv med utställningar på bland annat Göteborgs konstmuseum och Färgfabriken i Stockholm.

Johanna Ekström blev 51 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.