Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Författaren John le Carré. Foto: Henrik Norrsell/SVT

Författaren John le Carré tilldelas 2019 års Olof Palmepris

Uppdaterad
Publicerad
Han heter David Cornwell och var spion under kalla kriget. När Berlinmuren restes blev han författare med skildringar av underrättelsetjänsternas fördolda värld som vann stora läsarskaror. På torsdagen tilldelas författaren John le Carré 2019 års Olof Palmepris i Konserthuset. Kulturnyheterna träffade honom tidigare i år i Cornwall.
– Jag fick den där ”är-det-verkligen-jag?-känslan, säger John le Carré till Kulturnyheterna.

Det kalla kriget var under lång tid spelplatsen för den hyllade författaren John le Carrés romaner. Själv var han verksam i den brittiska underrättelsetjänsten och stationerad i Västtyskland när Berlinmuren restes. Det var också i samband med det som han bytte bana och bestämde sig för att börja skriva på heltid.

Det stora genombrottet kom med romanen Spionen som kom in från kylan (1963).

”Jag har aldrig stått upp och kämpat”

John le Carré tilldelas 2019 års Olof Palmepris ”för sin engagerande och humanistiska opinionsbildning i litterär form kring frågor rörande individens frihet och mänsklighetens ödesfrågor.”, skriver juryn i sin motivering.

Vidare skriver juryn: ”Som författare väcker han återkommande världsvid uppmärksamhet och manar oss till diskussion kring stormakternas cyniska maktspel, de globala storföretagens rofferi, korrupta politikers lek med människors hälsa och välfärd, den internationella brottslighetens växande omfattning, spänningen i Mellanöstern samt fascismens och främlingsfientlighetens framväxt i Europa och USA.

John le Carré är påtagligt berörd och har nu fått anledning att fördjupa sig i den forne statsministern Olof Palmes liv och verk.

– Jag har aldrig stått upp och kämpat för en speciell sak. Jag är ingen ikon för det Palme stod för men när jag sedan läste det finstilta förstod jag att det handlar om att verka i Palmes anda och då blev det lättare att ta in, säger John le Carré till Kulturnyheterna.

Känner stark samhörighet

Nu känner författaren en stark samhörighet med Palme som höjde rösten mot stormakternas upptrappning.

– Det var en så utbredd känsla, också i den värld jag var verksam i, att det saknades en röst. Vi kan inte fortsätta utväxla hot och förlita oss på massförstörelsevapen. Det var i den atmosfären som Palme stod upp och identifierades som en oberoende röst, som rörde sig från att vara en representant för det lilla landet Sverige till att bli en statsman på världsscenen.

John le Carrés senaste roman kom ut förra året och återigen handlar det om den så bekanta spionvärlden, men nu med brexit som dominerande tidsmarkör. le Carré skrev romanen ur pur vrede, berättar han.

”Jag är europé, av passion och från erfarenhet”

– Jag är europé, av passion och från erfarenhet, men nu har jag underbara nyheter. Om några veckor kommer jag få ett irländsk pass. Då kan jag åtminstone resa som europé.

– Min mormor var från Irland så jag åkte dit, besökte hennes födelseort, tände ett ljus och skickade in min ansökan, säger John le Carré.

Utmärkelsen Olof Palmepriset delas ut av Olof Palmes minnesfond som instiftades av familjen och det socialdemokratiska partiet efter hans död. Priset belönar arbete för fred och mänskliga rättigheter och prisceremonin äger rum i Stockholm den 30 januari.

Prissumman är 100.000 dollar motsvarande drygt 900.000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer