Författaren John le Carré. Foto: Henrik Norrsell/SVT

Se en av de sista intervjuerna med John le Carré

Uppdaterad
Publicerad

Spionromanernas mästare John le Carré tilldelades 2019 års Olof Palmepris, och i januari 2020 träffade Kulturnyheterna honom i Cornwall. En intervju som skulle bli en av de sista han gjorde.

Det kalla kriget var under lång tid spelplatsen för den hyllade författaren John le Carrés romaner. Själv var han verksam i den brittiska underrättelsetjänsten och stationerad i Västtyskland när Berlinmuren restes. Det var också i samband med det som han bytte bana och bestämde sig för att börja skriva på heltid.

Det stora genombrottet kom med romanen Spionen som kom in från kylan (1963).

”Jag har aldrig stått upp och kämpat”

John le Carré tilldelades 2019 års Olof Palmepris ”för sin engagerande och humanistiska opinionsbildning i litterär form kring frågor rörande individens frihet och mänsklighetens ödesfrågor.”

Vidare skriver juryn: ”Som författare väcker han återkommande världsvid uppmärksamhet och manar oss till diskussion kring stormakternas cyniska maktspel, de globala storföretagens rofferi, korrupta politikers lek med människors hälsa och välfärd, den internationella brottslighetens växande omfattning, spänningen i Mellanöstern samt fascismens och främlingsfientlighetens framväxt i Europa och USA.

– Jag har aldrig stått upp och kämpat för en speciell sak. Jag är ingen ikon för det Palme stod för men när jag sedan läste det finstilta förstod jag att det handlar om att verka i Palmes anda och då blev det lättare att ta in, sa John le Carré till Kulturnyheterna.

Se en av de sista intervjuerna med John le Carré i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.