Lucinda Riley har dött i cancer vid 55 års ålder. Foto: NTB/TT

Författaren Lucinda Riley är död

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Lucinda Riley har gått bort vid 55 års ålder, skriver hennes förlag.

Riley är mest känd för bokserien De sju systrarna.

Lucinda Riley har sålt över 30 miljoner böcker världen över. Den sjunde delen i hennes serie om de sju systrarna, Den saknade systern, kom ut på svenska i slutet av maj i år.

”Det är med stor sorg vi måste berätta för er att Lucinda avled fridfullt i morse, omgiven av sin familj som var så viktig för henne”, skriver familjen i ett uttalande.

Sålts över världen

Riley föddes i Nordirland och jobbade tidigare som skådespelare. Vid 24 års ålder skrev hon sin första bok. Hennes romaner har översatts till 37 språk, skriver förlaget Bazar.

Lucinda Riley insjuknade i cancer för fyra år sedan. När Den saknade systern släpptes skrev förlaget att Riley hade planerat att fortsätta bokserien.

”Befinner oss i chock”

 ”Jag hade glädjen att få träffa Lucinda en gång och kommer för alltid minnas hennes värme, intelligens och humor. Vi befinner oss i chock just nu, men finner tröst i det arv Lucinda efterlämnar”, skriver hennes svenska förläggare Karin Linge Nordh på Bazar i ett pressmeddelande.

Förra året utgjorde fem av hennes böcker hälften av tio-i-topp på listan över mest lyssnade böcker på ljudbokstjänsten Bookbeat.

De sju systrarna är en mystisk berättelse om adoptivsystrar och spänner över tid och rum.

Böckerna i systerserien

1. De sju systrarna

2. Stormsystern

3. Skuggsystern

4. Pärlsystern

5. Månsystern

6. Solsystern

7. Den saknade systern

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.