Göran Palm Foto: TT

Författaren och poeten Göran Palm är död

Uppdaterad
Publicerad

En diktare och skarp samhällskritiker i 1960-talets anda har somnat in.

Göran Palm, den nyenkla poesins förgrundsgestalt, är död.

Göran Palm debuterade 1961 med diktsamlingen ”Hundens besök”. Hans poesi beskrivs, vid sidan av dikter av poeter som Sonja Åkesson och Göran Sonnevi, som nyenkel och konkret.  

Mer känd blev han tack vare sin samhällskritik, framför i allt debattboken ”Indoktrineringen av Sverige” från 1969. Palm beskrev själv boken som ”en socialistisk stridsskrift”. Boken kom att bli central för den svenska vänstervågens världsbild. Genom exempel ur skolböcker, tv-program och press argumenterar Göran Palm för att svenska folket indoktrineras till att bli borgerliga, USA-vänliga och till att konsumera.

Manifest för det nyenkla

Göran Palm skrev omväxlande kulturkritiska, tesdrivande texter och poesi. Han var en portalgestalt inom den nyenkla poesinriktningen som skapades som en reaktion på tidigare decenniers symbol- och bildtyngda, ofta svåråtkomliga lyrik. Göran Palm skrev 1961 artikeln ”Experiment i enkelhet” som kan betraktas som ett manifest för den svenska nyenkla litteraturen. Däri uppmanar Palm poeter att ta steget bort från modernismens inskolade konster och istället ägna sig åt ”enkelhet, direkthet och begriplighet”.

En av hans mest omtyckta och citerade dikter är ”Havet” ur diktsamlingen ”Världen ser dig” från 1964. I sex korta rader tematiseras människan, naturen och konsten genom diktjaget som betraktar havet och konstaterar ”Jaha // Det är som på Louvren.”

– Han var en av de stora poeterna som öppnade upp den svenska poesin när det behövdes som mest, efter 40- och 50-talets modernism. En enkelhet som släppte in läsarna i dikten. Han stod vid havet och tyckte inte det var så märkvärdigt. Han tog bort det romantiska, säger Göran Greider, chefredaktör för Dala-Demokraten.

– Det var han och Sonja Åkesson som tog poesin från kultursidorna och lämnade över den till en bredare läsekrets.

”En otrolig kartläggning av Sverige”

Göran Palm ägnade även 20 år åt sitt prisade epos ”Sverige, en vintersaga”. Diktverket omfattar fyra delar och är skrivet på blankvers, samma versmått som Shakespeare diktade på. Det är ett slags Sverigekrönika, där människor från landets alla hörn skildras i lyriska personporträtt.

– Det krönte hela hans gärning. Han beskrev folkhemmet på blankvers precis när det skulle läggas i sin kista. Lite tjatigt är det i och för sig med blankvers, men det är en otrolig kartläggning av Sverige som ingen har gjort förut. Om allt: naturen – tallar, djur och människor. Den kommer att leva kvar länge, säger Göran Greider.

Hann fullborda ett sista verk

Björn Eklund, förläggare på Karneval förlag, arbetade Göran Palm in i det sista.

– Han kommer ut med en tredje bok i augusti som han hann fullborda. De senaste åren har han jobbat med att omarbeta Sverige, En Vintersaga, hans stora blankversepos kommer ut i ett band, säger han.

Björn Eklund beskriver Göran Palm som en ”folklig person”.

– Han var väldigt rätt fram och mer folklig än många andra författare. Väldigt ickesnobbig och man kunde prata om vad som helst med honom. Om badminton och annat som han gillade. Hans folkliga ådra kom till utlopp när han var med och grundade Liv i Sverige, den här berättarrörelsen som lever fortfarande, som har lett till massor av böcker som annars aldrig hade kommit ut.

Göran Palm hann publicera över 30 titlar och blev 85 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.