Författaren om valet i Brasilien: En ny militärkupp borde inte vara möjlig

Uppdaterad
Publicerad

I sin nya roman Tjugo över midnatt tar sig den brasilianska författaren Daniel Galeras an både dagens Brasilien, och landets 1990-tal, en tid då man såg mer ljust på framtiden.

Tjugo över midnatt inleds med att den framgångsrika författaren Andrei Dukelsky, kallad Duque, blir rånmördad när han joggar i hemstaden Porto Alegre.

I sorgearbetet efter mordet minns hans nära vänner, som alla arbetade tillsammans på webbfanzinet Orangotango under 1990-talet, sina hoppfulla ungdomsår.

– Mina karaktärer inser att alla förväntingar som fanns när de var unga har blivit förstörda. Och nu kan de inte hitta nya drömmar. De är alla på sina egna sätt påverkade av, och oroade över en känsla av att vi lever i undergångens tid. Men att det blir en långsam process, inget big bang eller en krasch som tar slut på allt, säger Daniel Galera.

Raderar digitiala spår

En av vänner, Emilio, får uppdraget att skriva en biografi över sin döda vän. När han ska göra research upptäcker han att författaren Duque har låtit radera alla sina konton och digitala spår, trots att han själv var en internet-pionjär på 1990-talet. Här ställer författaren Daniel Galera frågor gällande om det verkligen går att försvinna från internet? Och, vad kan digitala spår avslöja om en männsika?

– Han, Emilio, hittar något som avslöjar något väldigt personligt om Duque. Det här är en del av boken som försöker föreställa sig hur det bli i framtiden med all vår personliga information på internet.

Hopp och skandaler

Det är en historia om växande misstro mot det digitala, det som en gång symboliserade en bättre framtid kanske inte leder till bättre liv. Det är också historien om Brasilien som andades hopp och hade stark tillväxt under åren runt milleniskiftet, men har tappat farten sedan dess.

De senaste åren har landet haft motgång i ekonomin, korruptionssklandalerna har avlöstvarandra och våldet i storstäderna är utbrett. En utvekling som enligt Daniel Galeras har skapat en grogrund för presidentkandidaten och högerpopulisten Jair Bolsonaro.

– För en befolkning som ibland inte är så välutbildad, eller är desperat, eller har ett djupt hat mot arbetarpartiet efter de senaste årens händelser. För dem blir Jair Bolsonaro förförisk och det är en väldigt farlig process för han är inte alls demokratisk. Det är underligt att vi pratar om en ny risk för en militärkupp i Brasilien, det borde inte vara möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.