Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Du fattas mig oändligt”, skriver PO Enquists son Mats på instagram. PO Enquist var en av Sveriges största författare – se SVT:s klipp om hans liv och karriär Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT, Thomas Johansson/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Författaren PO Enquist har avlidit – blev 85 år

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och dramatikern Per Olov Enquist är död. Han avled efter en tids sjukdom, 85 år gammal.
”Du fattas mig oändligt. Vila i frid pappa” skriver sonen Mats Enquist på instagram.

Per Olov Enquist räknas till en av Sveriges största författare med en lång rad hyllade romaner och pjäser bakom sig.

”Du fattas mig oändligt. Vila i frid pappa” skriver sonen Mats Enquist på instagram, till vardags generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

”Få har som han inspirerat andra författare, förnyat den dokumentära romanen, vitaliserat svensk dramatik och berört läsare i långt över ett halvsekel, skriver förlaget Norstedt i ett uttalande under söndagen.

En höjdhoppare från Västerbotten

Per Olov, mer känd som PO, Enquist föddes 1934 i Hjoggböle i Västerbotten. Uppväxten präglades av idrott, Enquist var en duktig höjdhoppare med 1,97 som personbästa.

”Du fattas mig oändligt. Vila i frid pappa” skriver sonen Mats Enquist på instagram. Foto: Instagram

Studier i Uppsala förde honom sedan bort från hembygden och mot det som blev hans livs hemvist: litteraturen. Han debuterade med romanen Kristallögat 1961 och fick sitt genombrott med den historiska romanen Magnetisörens femte vinter tre år senare, 1964. 

Med dokumentärromanen Legionärerna: En roman om baltutlämningen (1968) kom PO Enquist även att nå ett internationellt erkännande som författare. Legionärerna översattes till flera språk, prisbelönades med Nordiska rådets litteraturpris 1969 och filmatiserades i regi av Johan Bergenstråhle 1970.  

Dubbelt Augustprisad  

Två gånger tilldelades PO Enquist Augustpriset för bästa roman. Först med Livläkarens besök 1999 och därefter 2008 med Ett annat liv. En memoarbok som bland annat skildrade författarens kamp med och mot alkoholism.  

”Ett stycke självupplevd litteraturhistoria och en självbekännelse i tragikomedins form”, skrev juryn i sin motivering.  

Debuterade som dramatiker 1975  

PO Enquist som även var verksam som dramatiker debuterade 1975 med pjäsen Tribadernas natt. Uppsättningen blev ytterligare ett internationellt genombrott för den då 41-årige författaren.  

Pjäsen, som utspelar sig under en kväll i August Strindbergs liv, har översatts till mer än tjugo språk och sedan dess premiär spelats över hela världen.  

Även tv- och filmformatet lockade Enquist, både som manusförfattare och regissör. August Strindberg ett liv (1985), Pelle Erövraren (1987)och Hamsun (1996) för att nämna några.

SVT rapporterade · Hur minns du PO Enquist?

Ann-Charlotte Larsson • PO Enqvist

En dag ska vi dö. Men alla andra ska vi leva.

Anette A • Hans och underbara röst framför allt. Jag har inte läst så mycket av honom, det finns tid.
Då hans bok Ett annorlunda liv gick som radioföljetong, uppläst av honom själv, njöt jag av varje ord. En vad jag förstår väldigt klok och omtänksam människa

Bigitta Johansson • Förutom hans fenomenala böcker, så älskar jag hans Sommar-program

Jens Egsgaard • Nordens største forfatter var han.Jeg læste som teenager hans “Sekonden” om sport, politik og far/ søn forhold.Fra da af var jeg solgt.Han var ekstremt alsidig , fra det dybt litterære til det mere samfundskritiske.Som person virkede han altid ydmyg og engageret.

Anna lena • Det var nästintill rogivande att lyssna till hans lugna mjuka röst, tacksam för någon repris.
Har saknat honom.

Tore Bergström • Han förenade ett mångsidigt konstnärsskap, engagemang i samtidsfrågor med äkthet och sann mänsklighet. En stor författare!

Christer Ander • Som en knarrig Skelleftebo!
Författare in i själen.

Ann Sidbrant • Blev djupt berörd av Enquists novell "Mannen i båten", som handlar om en nioårig pojke (författaren själv?) och hans sommar år 1934 i hembyn i Västerbotten. Här ryms äventyr, vänskap och livsglädje, men också katastrof, liksom pojkens oförmåga att acceptera eller ens förstå att det värsta har hänt. Till slut förmår pojken försonas med sanningen på ett mycket vackert, naturlyriskt sätt. Novellen skildrar också det västerbottniska samhället ur barnets perspektiv, med timmerflottning, frikyrklighet, hårt arbete på bruket och en underliggande klasskamp, liksom det självklara faktum att människor bor och arbetar i små samhällen i Norrlands inland. Det är en värld långt före internet och till och med före teven, där naturen är stor och människorna motståndskraftiga, och där det finns både stor frihet och många faror för barnen.

Peter Menzel • Nedstörtad ängel - glömmer den aldrig, läser om den då och då, Sveriges vassaste prosa genom tiderna, öförglömlig.

Erik Normark • Den störste svensken efter Harry Martinsson. PO borde ha fått nobelpriset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

PO Enquist 1934-2020

Mer i ämnet