Tidigare SVT-journalisten Annika Hagström var god vän med PO Enquist. Hon tar emot dödsbudet med stor sorg. – Han har varit en väldigt god vän. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Kommer sakna hans roligheter och hans ljusa sinne”

Uppdaterad
Publicerad

PO Enquist har avlidit vid 85 års ålder. Nu sörjs den prisbelönte författaren, dramatikern och regissören av vänner och kollegor.
– Han var en mycket godhjärtad lustigkurre. Man blev uppiggad av att han alltid hade en räv bakom örat. Det var humor och visdom i lika delar, säger nära vännen Annika Hagström.

Beskedet att PO Enquist avlidit efter en längre tids sjukdom kom under söndagsmorgonen. Nu strömmar hyllningarna in.

Tidigare SVT-journalisten Annika Hagström var god vän med PO Enquist. Hon tar emot dödsbudet med stor sorg.

– Även om det var väntat eftersom PO var i dålig form, så är det alltid någonting helt annat att få höra att han inte finns längre. Han har varit en väldigt god vän.

Deras vänskap höll sig stark under närmare ett halvt sekel och ända in på slutet.

– Den sista tiden tillät inte äldreboendet besök, utan vi hade telefonkontakt. Det absolut mest pålitliga med PO var att han alltid ringde upp – var man än var på jordens yta så kom det ett samtal från PO, säger Annika Hagström.

– Jag kommer sakna hans roligheter och hans ljusa sinne.

Även tidigare dramatenchefen Ingrid Dahlberg är uppriven över sin goda väns bortgång. Vänskapen växte sig starkare under Enquists sista år.

– Så jag känner en stor saknad. Man blir ju ledsen. Han var en sådan betydelsefull person och en väldigt god vän.

”En av de allra största”

SVT:s programdirektör Eva Beckman har träffat PO Enquist otaliga gånger och gjorde 2008 en dokumentär om honom. Hon håller författaren som en av Sveriges främsta genom tiderna.

– Jag älskar PO Enquists författarskap. Han är en av mina absolut favoritförfattare och jag håller honom som en av de allra största inom den svenska litteraturen.

”Blir ett tomrum”

Statsminister Stefan Löfven träffade PO Enquist flera gånger. I en skriftlig kommentar säger Löfven att det kommer bli ett tomrum efter Enquists bortgång.

”Han är av de riktigt stora berättarna som, genom sitt författarskap, många av oss har en egen relation till. PO Enquist är en av dem som alltid finns där, en självklar person i vårt samhälle, en trygghet. Det blir definitivt ett tomrum efter honom.”

På Facebook lyfter Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt fram Enquists förmåga att realistiskt skildra arbetarrörelsens framväxt i norra Sverge.

”PO Enquist var en fantastisk berättare och skildrare av historia och nutid”, skriver Sjöstedt.

Hur minns du PO Enquist?

Ann-Charlotte Larsson • PO Enqvist

En dag ska vi dö. Men alla andra ska vi leva.

Anette A • Hans och underbara röst framför allt. Jag har inte läst så mycket av honom, det finns tid.
Då hans bok Ett annorlunda liv gick som radioföljetong, uppläst av honom själv, njöt jag av varje ord. En vad jag förstår väldigt klok och omtänksam människa

Bigitta Johansson • Förutom hans fenomenala böcker, så älskar jag hans Sommar-program

Jens Egsgaard • Nordens største forfatter var han.Jeg læste som teenager hans “Sekonden” om sport, politik og far/ søn forhold.Fra da af var jeg solgt.Han var ekstremt alsidig , fra det dybt litterære til det mere samfundskritiske.Som person virkede han altid ydmyg og engageret.

Anna lena • Det var nästintill rogivande att lyssna till hans lugna mjuka röst, tacksam för någon repris.
Har saknat honom.

Tore Bergström • Han förenade ett mångsidigt konstnärsskap, engagemang i samtidsfrågor med äkthet och sann mänsklighet. En stor författare!

Christer Ander • Som en knarrig Skelleftebo!
Författare in i själen.

Ann Sidbrant • Blev djupt berörd av Enquists novell "Mannen i båten", som handlar om en nioårig pojke (författaren själv?) och hans sommar år 1934 i hembyn i Västerbotten. Här ryms äventyr, vänskap och livsglädje, men också katastrof, liksom pojkens oförmåga att acceptera eller ens förstå att det värsta har hänt. Till slut förmår pojken försonas med sanningen på ett mycket vackert, naturlyriskt sätt. Novellen skildrar också det västerbottniska samhället ur barnets perspektiv, med timmerflottning, frikyrklighet, hårt arbete på bruket och en underliggande klasskamp, liksom det självklara faktum att människor bor och arbetar i små samhällen i Norrlands inland. Det är en värld långt före internet och till och med före teven, där naturen är stor och människorna motståndskraftiga, och där det finns både stor frihet och många faror för barnen.

Peter Menzel • Nedstörtad ängel - glömmer den aldrig, läser om den då och då, Sveriges vassaste prosa genom tiderna, öförglömlig.

Erik Normark • Den störste svensken efter Harry Martinsson. PO borde ha fått nobelpriset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

PO Enquist 1934-2020

Mer i ämnet