Författarförbundet varnar för Modernista: ”Vi är tvungna att agera”

Uppdaterad
Publicerad

Författarförbundet varnar sina medlemmar från att ingå avtal med bokförlaget Modernista. Enligt förbundet handlar det bland annat om uteblivna redovisningar och ersättningar.

– Det är alldeles för många som drabbats och vi är tvungna att agera, säger Grethe Rotböll, Författarförbundets ordförande. 

I varningen som Författarförbundet skickat till sina medlemmar om Modernista, ingår anklagelser om uteblivna ersättningar till författare och översättare, att förlaget ägnat sig åt utgivning utan avtal och uteblivna eller ofullständiga redovisningar. Det är inte första gången fackförbundet öppet varnar sina medlemmar för bokförlaget.

– Vi har fått en hel mängd anmälningar från både översättare och författare ända sedan 2013, när vi gick ut med vår första varning om Modernista, säger Författarförbundets ordförande Grethe Rottböll. 

Förbundet säger att de påtalat bristerna för Modernista i många år, men att ingenting har förändrats. Varningen har skickats ut efter att parterna haft möten men inte lyckats komma överens.

– Det här är en bred allmän varning med grava anklagelser mot förlaget. Jag har bett förbundet att vara mer specifika, men det säger de att man inte kan. Det gör det helt omöjligt för att reda ut och ta en dialog om de här frågorna, säger Kristofer Andersson, utvecklingschef på Modernista. 

”Inte konstruktivt”

Modernista har föreslagit ett ramavtal med Författarförbundet. Men förbundet svarar att de inte kan ingå något avtal med förlaget innan de är säkra på att Modernista erkänner och rättar till problemen. 

– Vår dörr står fortfarande öppen. Jag tycker inte att det här var den mest konstruktiva vägen framåt, säger Kristofer Andersson. 

Finns det någon grund för kritiken, betalar ni författare och översättare som ni ska?

– Vi har historiskt sett haft problem med en växande mängd rättigheter och redovisningar och betalningar har kommit sent. Det är extremt prioriterat för oss nu. Vi kommer att rätta till där vi brustit, men jag uppfattar inte det som skäl nog att utfärda den här allmänna varningen, säger Kristofer Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.