Foto: TT

Författarförbundets ordförande om Paradisläckan: ”Fullkomligt häpen”

Uppdaterad
Publicerad

En svensk stjärnförfattare som förekommer i den så kallade Paradisläckan ska ha undanhållit 15 miljoner kronor från Skatteverket. Något som chockar Författarförbundet.

– Detta är fullkomligt nytt och osannolikt, säger förbundets ordförande Grethe Rottböll.

Förra hösten uppdagades en av de största läckorna av ekonomiska uppgifter på senare år: den så kallade Paradisläckan. Uppgifterna avslöjades först av ICIJ och Süddeutsche Zeitung och visade på omfattande internationell skatteplanering i så kallade skatteparadis.

En av Sveriges mest kända författare förekommer i Paradisläckan, och enligt Kulturnyheternas granskning har hen tagit emot 15 miljoner kronor i utbetalningar från sina företag på Malta. Detta utan att skatta för dem i Sverige.

Författarförbundets ordförande Grethe Rottböll reagerar med förvåning och bestörtning på uppgifterna.

– Jag har aldrig hört talas om något sådant här. Jag är fullkomligt häpen, säger hon.

Inte något som tillhör författaryrket

 Grethe Rottböll menar att Författarförbundet aldrig tidigare hört talas om något liknande och att de flesta författare snarare lever under motsatta förhållanden.

– Vi har många oerhört namnkunniga, viktiga författare som belyser vårt samhälle på ett väsentligt sätt. De får inte ens betalt enligt våra minimirekommendationer när de är ute och föreläser.

Är den här typen av skatteplanering något som ni borde ta reda på mer om?

– Det här är inte något som tillhör författaryrket, vågar jag påstå. Det handlar om rika människor i samhället som vill smita från skatten. Författaryrket är precis tvärtom, de flesta kan inte ens leva på sitt yrke. Då pratar vi om våra älskade författare som vi gärna läser. Det är så illa, säger Grethe Rottböll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.