Hör författarnas bästa råd till dig som har författardrömmar. Foto: SVT/Babel

Författarnas bästa råd: Så undviker du nybörjarmissar

Uppdaterad
Publicerad

Kasta inte – stanna i det dåliga och försök inte att spela smart. I Babels skrivarskola delar några av landets främsta författare med sig av tips och råd till de som vill fatta pennan och skriva. 

Intresset för att skriva verkar blomstra under coronapandemin. SVT Kultur har tidigare rapporterat att Bonnierförlagen fick in 25-30 procent fler manus under 2020, jämfört med ett vanligt år. 

Programmet Babel har startat en skrivarskola där författarna i första omgången delar med sig av misstag de själva gjorde som nybörjare. Tone Schunnesson delar en utmaning hon ställdes inför när hon skrev debutromanen Tripprapporter: 

– Jag tycker det är så tråkigt att förklara saker när jag skriver, det är jobbigt med prosan. Jag minns att min förläggare sa att jag måste säga något om rummet, boken måste börja någonstans. 

“Lek inte smart” 

Karl Ove Knausgård tror att många som skriver ger upp för lätt. Han uppmanar till att inte kasta manuset utan fortsätta att jobba med texten, hur dålig den än är. 

– Om man orkar det så kommer det att gå bra. Just nu är jag själv i något dåligt, men jag vet att enda sättet är att bara stanna där. Då kommer något att hända. 

Schunnesson ger också rådet att våga vara pinsam och banal i skrivandet.

– När jag inte ska leka smart, då kan något som känns sant, relevant och brännande komma, säger författaren Tone Schunnesson.

Starta klippet ovan för att höra samtalet om vilka fallgropar en aspirerande författare bör undvika. Hela Babel ser du i SVT Play eller söndagen 7 mars SVT2 klockan 20.00. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.