Se reportaget om Danmarks kulturkanon. (På bilden: H.C. Andersen och Anders And, båda finns med på listan)

Förlagan till regeringens kulturkanon: Lilla sjöjungfrun och Kalle Anka

Uppdaterad
Publicerad

Av regeringens Tidöavtal framgår att vi ska få en svensk kulturkanon: en lista på den mest värdefulla kultur landet presterat genom århundradena. En litteraturkanon finns redan i de flesta europeiska länder. Få har dock en så fullständig kulturkanon som Danmark. Så vad är deras slutsats?

HC Andersens lilla sjöjungfru, artisten Kim Larsens album Værsgo, servisen Testel, tv-serien Matador och Kalle Anka-äventyret Den gyllene hjälmen.

Den danska kulturkanonen innehåller 108 verk i åtta olika kulturkategorier (arkitektur, bildkonst, design/konsthantverk, film, litteratur, musik, scenkonst och barnkultur) som anses särskilt betydelsefulla för Danmarks kulturarv.

Listorna presenterades 2006 av den dåvarande borgerlig-liberala regeringen och dess kulturminister Brian Mikkelsen.

– Brian Mikkelsen var väldigt impopulär när han tillträdde. När han avgick nästan tio år senare var han bland de mest populära kulturministrar vi haft. Hans kanon gjorde kulturdebatten folklig i Danmark, säger Niels Frid-Nielsen, författare och kulturjournalist på danska tidningen Altinget.

Men efter kritikstormar och allteftersom åren gått har listan blivit mindre relevant för danskarna, säger Niels Frid-Nielsen.

Se reportaget om den danska kulturkanonen i klippet ovan.

Ta del av kanonen i sin helhet här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.