Alexandra Pringle på brittiska Bloomsbury förlag har varit Abdulrazak Gurnahs förläggare i 20 år. I början både trodde och hoppades hon att han skulle bli känd som en stor och erkänd författare, men under åren har frustrationen växt över att medier och jurymedlemmar för litterära priser gång på gång förbisett hans författaskap.
– I medierna har det inte funnits någonting om honom. Ingen pratar om honom. Det gjorde mig så ledsen, säger Alexandra Pringle.
För Alexandra Pringle var droppen nådd när hon nyligen läste en stor artikel i The guardian som lät unga svarta författare lista 20 förbisedda verk som förtjänar klassikerstatus – och ingen nämnde Abdulrazak Gurnah.
Arg tweet
Hon skrev en tweet, som hon även la ut på Facebook och Instagram, där hon ilsket beskrev hur Abdulrazak Gurnah ignorerades.
– Jag avslutade med att skriva att jag höll på att tappa hoppet, för det var så det kändes, säger hon.
Fyra dagar senare, den sjunde oktober, slår nyheten ner som en glädjens bomb: Abdulrazak Gurnah är årets nobelpristagare i litteratur.
– Plötsligt kom detta mirakel. Det största internationella erkännandet man kan få som författare. Till den här mannen som förtjänar det så oerhört, säger Alexandra Pringle.
– Då kände jag, eller jag känner nu, att finns det godhet i den här världen.