Birgitta Dahl, förde detta talman och socialdemokratisk minister Foto: SVT

Förra talmannen söker nytt hem åt 15 000 böcker

Uppdaterad
Publicerad

Hos före detta talmannen Birgitta Dahl är bokhyllorna överfyllda med 15.000 böcker.

Nu söker hon efter någon som vill ta hand om dem. Det berättar hon när Babel träffar henne.

Hemma hos före detta talmannen och socialdemokratiska ministern Birgitta Dahl är rummen fyllda av böcker med ryggar i alla möjliga färger.

Sedan 1966 har hon fyllt sitt hem med allt från skönlitteratur till böcker om internationell politik. När en bokhylla blivit fylld har en ny hylla fått inrättas för att bereda plats åt mer. Efter femtio års samlande har hela hennes hem med sju rum och kök förvandlats till ett bibliotek.

– Jag tror att vid det här laget är det 15 000 böcker ungefär. Det finns ingen väggyta kvar att ställa fler bokhyllor, säger hon.

Litteraturen har följt Birgitta Dahl genom livet. Även i hennes arbete har poesin använts till hennes tal.

– Jag avslutar varje dag sent på kvällen med att läsa ungefär en timma. Jag har alltid med mig böcker vart jag än reser och var jag än befinner mig, säger hon.

– När du har lärt dig att läsa kommer du aldrig mer att ha tråkigt.

Söker förvaltare av böckerna

Hennes boksamling har likt ett bibliotek fått olika sektioner och rum. I ett rum finner man biografier och konst, i ett annat litteratur om sång och musik. Nu känner hon att det är dags att hitta ett nytt hem till sin stora samling. Hon söker därför någon som vill bevara böckerna.

– Jag har funderat mycket på vad som ska hända med våra böcker när jag dör. Jag skulle inte vilja att de skingrades för vinden eller eldades upp på en soptipp. Jag skulle vilja hitta en skola eller en institution som skulle ha glädje av en boksamling – ett bibliotek helt enkelt – och skänka det till den institutionen eller skolan. Det skulle kännas bra att veta, säger hon.

Se en längre intervju med Birgitta Dahl i Babel, söndag 1 mars i SVT2 kl 20.00 eller SVT play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.